Γιατί το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου;

Τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 859,32 μονάδες με άνοδο 0,11%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,58 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 6,61 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 54 έκλεισαν ανοδικά, 39 πτωτικά, και 91 παρέμειναν αμετάβλητες.

Χωρίς κάποιο ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τζίρο να παρουσιάζεται αυξημένος, και τον γενικό δείκτη να διαπραγματεύεται μεταξύ των 856,15-864,23 μονάδων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, Eurobank, ΕΧΑΕ, LAMDA Development, ΜΠΕΛΑ, Μυτιληναίο, AS Company, ΕΛΤΟΝ, ΙΑΣΩ, ΚΟΥΕΣ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, και Profile.

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν, η σταδιακή επιστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, έπειτα από την σημαντική πίεση που δέχθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καθώς και οι νέες πιέσεις που ασκήθηκαν στις μετοχές των MLS και LAMDA Development, αποτυπώνοντας για ακόμη μία φορά την δυσπιστία των επενδυτών.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση, καθώς πέραν της λήξης των συμβολαίων επί δεικτών και των δικαιωμάτων επί μετοχών, υπάρχει και τεχνικό ενδιαφέρον, αφού στην περίπτωση που ο γενικός δείκτης καταφέρει να κλείσει με θετικό πρόσημο την εβδομάδα, θα είναι η πρώτη φορά από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, αποκαλύπτοντας την περιορισμένη (πλην σταθερή) τοποθέτηση κεφαλαίων στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, μιας και στα τέλη του μήνα η απόφαση της FED για την νομισματική της πολιτική, θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την βραχυπρόθεσμη τάση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Πακέτα συνεδρίασης

Η Pantelakis Securities διατήρησε αμετάβλητη την τιμή στόχο για την μετοχή της ΜΠΕΛΑ στα 20 ευρώ, με σύσταση υπεραπόδοση. Η Euroxx δίνει τιμή στόχο για την μετοχή της ΜΠΕΛΑ τα 19,60, και σύσταση υπεραπόδοση.

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα διατηρήθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 875,9 μονάδες, και η στήριξη στις 850,6 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με ελαφρός αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (28,29 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (27,93 εκατ. τεμάχια).

Σε ανοδικό κανάλι παραμένει ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, και ολοκληρώνοντας ελάχιστα κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, όπου πιθανή διάσπαση του στην αυριανή συνεδρίαση ίσως οδηγήσει μεσοπρόθεσμα στο υψηλό των 1.467 μονάδων, με το σήμα πώλησης να διατηρείται οριακά, και με τον όγκο (2,79 εκατ. τεμάχια) να διαμορφώνεται κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (5,22 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.359,2 μονάδες, και η στήριξη στις 1.105,37 μονάδες.

Δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος παρά τις οριακές απώλειες διατηρήθηκε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 20,87 εκατ. τεμάχια έναντι 18,94 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 835,7 μονάδες, και η στήριξη στις 737,6 μονάδες.

Η μετοχή της Βιοχάλκο έκλεισε στα 3,72 ευρώ με κέρδη 3,05%, με τον όγκο να διαμορφώνεται πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με θετική κλίση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 4,103 ευρώ, και η στήριξη στα 3,641 ευρώ.

Η μετοχή της ΙΝΚΑΤ έκλεισε στα 1,785 ευρώ με πτώση 2,46%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, εμφανίζοντας αδυναμία να διατηρηθεί πάνω από αυτόν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με το σήμα αγοράς να παραμένει για δεύτερη μέρα, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,082 ευρώ, και η στήριξη στα 1,7915 ευρώ.

Η μετοχή της MLS έκλεισε στα 1,84 ευρώ με πτώση 5,64%, σημειώνοντας χαμηλό στα 1,82 ευρώ, με την μετοχή να παραμένει κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης από τις 27 Σεπτεμβρίου, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με αρνητική κλίση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 2,2476 ευρώ, και η στήριξη στα 1,0374 ευρώ.

Η μετοχή των Πλαστικών Θράκης έκλεισε στα 2,16 ευρώ με κέρδη 5,88%, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα και διακοσίων ημερών, όπου εάν καταφέρει στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις (φίλτρο τρία) να διατηρηθεί πάνω από αυτούς, αυξάνει τις πιθανότητες για δημιουργία «χρυσού σταυρού», μετατρέποντας την μεσοπρόθεσμη τάση σε ανοδική. Σημαντικά αυξημένος όγκος σήμερα για την μετοχή, η οποία πραγματοποίησε 109,0 χιλ. τεμάχια, έναντι 33,67 χιλ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,226 ευρώ, και η στήριξη στα 2,035 ευρώ.

Αρνητικά πρόσημα σημειώθηκαν σήμερα για αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,64% με πτώση 3,69%, και του δεκαετούς στο 1,389% με πτώση 1,84%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    18
    Shares
  •  
  •  
  • 18
  •