Οι Κούρδοι συμμαχούν τώρα με την Συριακή κυβέρνηση ενάντια στην Τουρκική εισβολή

Η κυβέρνηση των Κούρδων στη βόρεια Συρία ανέφερε ότι ”ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί σε όλο το μήκος των συνόρων ως μέρος της συμφωνίας”.

Αυτή η ανάπτυξη θα βοηθούσε τον Κουρδικό Στρατό Συρίας να αντιμετωπίσει “αυτή την επιθετικότητα και να απελευθερώσει τις περιοχές στις οποίες είχε εισέλθει ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι”, ανέφερε σε δήλωση.

Η κίνηση επίσης «ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση των υπόλοιπων πόλεων της Συρίας που καταλαμβάνει ο τουρκικός στρατός όπως το Αφρίν», πρόσθεσε.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι υπέρ της Τουρκίας συριοί επαναστάτες (κυρίως ισλαμοφασίστες) ανάγκασαν τους Κούρδους μαχητές από το Αφριν να αποχωρήσουν το 2018 μετά από μια δίμηνη επιχείρηση.

Η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στις συμμαχίες των Κούρδων, αφού έχασε τη στρατιωτική προστασία των μακροπρόθεσμων εταίρων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Δεν είναι ακόμη γνωστό τι έχει δεσμευτεί η συριακή κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Κουρδικού Στρατού, Mazloum Abdi, αναγνώρισε , σε άρθρο στο γνωστό περιοδικό Foreign Policy, ότι «θα υπάρξουν επώδυνοι συμβιβασμοί» με την κυβέρνηση Assad και τους ρωσικούς συμμάχους της . «Δεν εμπιστευόμαστε τις υποσχέσεις τους. Για να είμαι ειλικρινής, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε ποιον να εμπιστευτείτε», γράφει.

Αν όμως πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ των συμβιβασμών και της γενοκτονίας του λαού μας, σίγουρα θα επιλέξουμε τη ζωή για τον λαό μας“.

Η συμφωνία ακολουθεί την έκπληξη του προέδρου του αμερικανικού προέδρου Donald Trump την περασμένη εβδομάδα για να τραβήξει δεκάδες στρατιώτες από τις τσέπες στα βορειοανατολικά, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για την τουρκική επιχείρηση εναντίον των Κουρδων της Συρίας.

 

πηγη: BBC

  •  
    44
    Shares
  •  
  •  
  • 44
  •