Απειλείται η ηγεμονία του δολαρίου από το bitcoin;

Του Ιωάννη Μπέκα*

Τον περασμένο μήνα κάτι συγκλονιστικό συνέβη. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ή αλλιώς Federal Reserve (Fed) διοχέτευσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα 200 δις με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αποφυγή μιας ενδεχόμενης κρίσης του δολαρίου. Να υπενθυμίσουμε πως η αμερικανική αγορά χρήματος χρειάστηκε ξανά τέτοια ώθηση τους δύσκολους καιρούς του 2008!!

Οι κινήσεις της FED

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ (Jerome Powell) βλέποντας τα επιτόκια στην αγορά repos να εκτοξεύονται στο 10%, προχωράει σε μεγαλύτερες αγορές βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, σε μια προσπάθεια να παρέχει ρευστότητα στην οικονομία. Την ίδια ώρα οι καταθέτες γίνονται μάρτυρες σε μία συνεχιζόμενη συρρίκνωση του ενεργητικού της Κεντρικής τράπεζας, αφήνονται στο έλεος της νομισματικής πολιτικής-εξουσίας, με το άγχος για το τι θα συμβεί στις καταθέσεις τους.

Όμως η άλλη πλευρά του νομίσματος, στην οποία βλέπουμε τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα των κρυπτονομισμάτων είναι εδώ για να τραβήξει διεθνώς, τα βλέμματα. Είναι κοινά αποδεκτό πως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο το 2018, έμελλε να πλήξει αμφότερες τις πλευρές, με επακόλουθες τις συνέπειες στις διεθνείς αγορές. Με τις ΗΠΑ πλέον να έχουν πέσει στη παγίδα του Θουκυδίδη, ο μέσος καταναλωτής και επενδυτής ψάχνουν το δικό τους ασφαλές επίνειο. Ψάχνουν να εναποθέσουν τους κόπους του σε ένα καταφύγιο που ελπίζει να τον προστατέψει όσο δυνατόν καλύτερα από μια οικονομική καταστροφή.

Στρέφονται μήπως στον χρυσό, ο οποίος ακμάζει σε περιόδους πανικού, ή μήπως υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο τους τραβάει τη προσοχή; Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία, έρχεται το Bitcoin να εγκαθιδρύσει την κυριαρχία του. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για το πιο διάσημο κρυπτονόμισμα, όμως τι είναι αυτό που το κάνει συχνά τόσο δελεαστικό όσο τον χρυσό; Και γιατί ακόμα και τα κράτη μπαίνουν στον πειρασμό της εξόρυξης Bitcoin;

Τα χαρακτηριστικά του bitcoin

To Bitcoin μοιράζεται τρία χαρακτηριστικά-κλειδιά με τον χρυσό:

1) Αποτελεί μέσο συναλλαγής.

Πολλοί μεγάλοι οργανισμοί και επιχειρήσεις, ήδη, αποδέχονται Bitcoin για τις συναλλαγές τους. Μερικά παραδείγματα είναι η Microsoft, τα KFC, η Expedia, η Wikipedia, το Playboy, το Subway.

2) Αποτελεί μέσο για την αποθήκευση αξίας.

Αυτό είναι δύσκολο επιχείρημα προς απόδειξη, αλλά ο μειωμένος ρυθμός αύξησης της τιμής του Bitcoin, σε συνδυασμό με την όλο και πιο μειωμένη μεταβλητότητα του, κάνουν το Bitcoin να μοιάζει σαν ένα μέσο αποθήκευσης της αξίας.

3) Είναι προκαθορισμένο σε ποσότητα.

Σε αντίθεση με το χρήμα αναγκαστικής κυκλοφορίας, όπως το δολλάριο ($) και το ευρώ (€), o αριθμός των νομισμάτων Bitcoin είναι προκαθορισμένος. Και που χρησιμεύει αυτό; Η κοπή νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών, προκειμένου να λύσουν οικονομικά τους προβλήματα, λειτουργεί ως φόρος σε όσους κρατούν στα χέρια τους χρήμα. Έτσι η αγοραστική δύναμη τους πέφτει κάθε φορά που τυπώνονται περισσότερα δολάρια και οι κοινωνίες οδηγούνται σε πληθωρισμό. Στη περίπτωση του χρυσού και του Bitcoin όμως, κάτι τέτοιο δε μπορεί να συμβεί, ακριβώς διότι τα αποθέματα τους είναι προκαθορισμένα. Γνωρίζουμε δηλαδή πως μόνο 21 εκατομμύρια Bitcoins υπάρχουν και ότι δε θα παραχθούν άλλα. Αυτό κάνει το Bitcoin υπερβολικά ελκυστικό στους επενδυτές όπως και τον χρυσό, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας τους και ακριβώς επειδή αποτελεί μορφή χρήματος χωρίς το πληθωριστικό στοιχείο.

Συμπέρασμα

Τέλος, με $7,5 τρις σε κεφαλαιοποίηση, ο χρυσός κρατάει τα ηνία στις κατατάξεις των καλύτερων καταφυγίων και δεν απειλείται από κανένα κρυπτονόμισμα, ούτε και από το Bitcoin, το οποίο αποτιμάται στα $0,15 τρις. Αν λοιπόν ενώσουμε τον χρυσό και τα Βitcoins κάτω από το όνομα ‘πλούτος’, το Bitcoin είναι μόλις το 2% του συνόλου αυτού. Το απoκεντρωμένο αυτό νόμισμα που δεν ελέγχεται από καμία Ομοσπονδιακή Τράπεζα και από καμία εξουσία. Είναι στα χέρια των ανθρώπων να το χειριστούν κατάλληλα και να του δώσουν αξία.

*Ο κος Ιωάννης Μπέκας είναι μαθηματικός

@BekasYannisOfficialPage

 

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •