Ολοκληρώθηκε η διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 855,95 μονάδες με κέρδη 1,99%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία άνοδο 3,84%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72,06 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 1,21 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 67 έκλεισαν ανοδικά, 36 πτωτικά, και 84 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας προς το τέλος αυτής ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 856,19 μονάδες. Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με αυτές του κλάδου εμπορίου να ακολουθούν, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση παρουσίασε η συμπεριφορά της μετοχής της MLS η οποία έκλεισε στο limit down, με 91.099 τεμάχια στην πώληση. Τέλος, παρά την παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου της LAMDA Development από την διοίκηση της εταιρείας, καθώς και την εξεύρεση κεφαλαίων, η μετοχή ολοκλήρωσε σήμερα με αρνητικό πρόσημο αποτυπώνοντας την δυσπιστία των επενδυτών.

Παρά το θετικό πρόσημο που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ο γενικός δείκτης, το σενάριο για διάσπαση των 800 μονάδων δεν έχει απομακρυνθεί, καθώς αυτό αναμένεται να ενισχυθεί ή όχι στις επόμενες δύο συνεδριάσεις (φίλτρο τρία), μιας και σήμερα ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα έκλεισε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης, με τον τζίρο να διαμορφώνεται ελαφρώς πάνω από τα επίπεδα των προηγούμενων συνεδριάσεων, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει μέχρι στιγμής μια κίνηση προς και πάνω από τις 900 μονάδες.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η μετοχή της ΜΠΕΛΑ με 11,62%, με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες να πραγματοποιεί η μετοχή του Σαράντη με 0,76%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Άβακα με 12,91%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της MLS με 48,12%.

Στα εβδομαδιαία στατιστικά, το ποσοστό των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με σήμα αγοράς ανήλθε στο 44% έναντι 4% την προηγούμενη εβδομάδα, με αυτές των Alpha Bank και Eurobank να ακυρώνουν το σήμα πώλησης της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε με θετικό πρόσημο έπειτα από δύο διαδοχικές εβδομάδες, ακυρώνοντας το σήμα πώλησης, και ολοκληρώνοντας για δεύτερη εβδομάδα κάτω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 880 μονάδες, και η στήριξη στις 815 μονάδες, η οποία αποδείχθηκε ισχυρή, με τον όγκο να διαμορφώνεται (147,68 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (151,03 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSEM κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 1,44%, ολοκληρώνοντας για τρίτη διαδοχική εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο, παραμένοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.428 μονάδες, και η στήριξη στις 1.162 μονάδες.

Επανήλθε στα κέρδη ο τραπεζικός δείκτης, ολοκληρώνοντας με εβδομαδιαία κέρδη 9,50%, διατηρώντας στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, και κλείνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 841 μονάδες, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 697 μονάδες.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 3,098 ευρώ με κέρδη 5,37%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,2178 ευρώ, και η στήριξη στα 2,7537 ευρώ.

Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε στα 1,784 ευρώ με κέρδη 4,33%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης όμως να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,786 ευρώ, και η στήριξη στα 1,4976 ευρώ.

Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων έκλεισε στα 8,37 ευρώ με κέρδη 4,10%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα στον ΚΜΟ200 ημερών, στα 8,4362 ευρώ, και η στήριξη στα 8,0328 ευρώ.

Η μετοχή της MLS έκλεισε στα 2,07 ευρώ με πτώση 29,83%, ολοκληρώνοντας κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,2476 ευρώ, και η στήριξη στα 1,9919 ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα η πλειοψηφία των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,708% με πτώση 0,84%, και του δεκαετούς στο 1,461% με άνοδο 1,18%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •