Πόσο «πειστική» ήταν η σημερινή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Κοντά στα υψηλά ημέρας ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 839,22 μονάδες με άνοδο 0,90%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,07 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 3,86 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 55 έκλεισαν ανοδικά, 46 πτωτικά, και 86 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τις ήπιες διακυμάνσεις που επικράτησαν την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης, η επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος στη συνέχεια οδήγησε τον γενικό δείκτη προς υψηλότερα επίπεδα, διαπραγματευόμενος μεταξύ των 840,43 και 830,09 μονάδων.

Μικτή εικόνα καταγράφηκε στις μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με αυτές των Cenergy, Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής, ΜΠΕΛΑ, Τράπεζας Πειραιώς, Άβακα, Ιντρακόμ, Κέκροπα, και Παπουτσάνη να ξεχωρίζουν σε κέρδη, ενώ σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σε αυτές των Φουρλή, Ιντραλότ, Κρι-Κρι, και MIG.

Χωρίς ιδιαίτερης σημασίας μπορούν να χαρακτηριστούν τα σημερινά κέρδη του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς τζίρος και όγκος διαμορφώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, με τους τεχνικούς δείκτες να παρουσιάζουν ελαφρώς καλύτερη εικόνα από χθες, χωρίς όμως να ακυρώνουν το σενάριο διάσπασης των 800 μονάδων, όπου σε εκείνα τα επίπεδα θα κριθεί και η μεσοπρόθεσμη τάση του γενικού δείκτη.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι σημερινές αποφάσεις στην έκτακτη γενική συνέλευση της LAMDA Development, είναι ότι θα χρειαστούν δύο δισ. ευρώ την πρώτη πενταετία για την επένδυση στο Ελληνικό, θα προέλθουν: 600 εκατ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, 850 εκατ. ευρώ από τραπεζικό, 400 εκατ. ευρώ από τα έσοδα που θα έχει την πρώτη πενταετία, και άλλα 150 εκατ. ευρώ από ομολογιακό δάνειο που θα εκδώσει, ενώ στα δύο δισ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα 500 εκατ. από τα 900 εκατ. που θα καταβάλει η εταιρεία στο ΤΑΙΠΕΔ. Οι επενδυτές δεν έδειξαν να ενθουσιάζονται από τις αποφάσεις της έκτακτης γενικής συνέλευσης, με την μετοχή να κλείνει στα 7,44 ευρώ με κέρδη 0,81%, καταγράφοντας υψηλό στα 7,56 ευρώ και χαμηλό τα 7,30 ευρώ.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα διατηρήθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των δέκα, και πενήντα ημερών, παραμένοντας όμως πάνω από αυτόν των πέντε, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 848,7 μονάδες (ΚΜΟ50 ημερών), και η στήριξη στις 792 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με ελαφρός ανοδική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (25,52 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (29,03 εκατ. τεμάχια).

Συνεχίστηκε και σήμερα η καθοδική πορεία του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία φορά στο ημερήσιο γράφημα κάτω από τον κινητό μέσο όρο και των διακοσίων ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με τον όγκο (5,27 εκατ. τεμάχια) να διαμορφώνεται πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (5,35 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.359,2 μονάδες, και η στήριξη στις 1.105,37 μονάδες.

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε σήμερα η πλειοψηφία των μετοχών του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος έκλεισε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης όμως να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 17,46 εκατ. τεμάχια έναντι 19,81 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 835,7 μονάδες, και η στήριξη στις 737,6 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη πραγματοποίησε σήμερα η μετοχή της Cenergy, καθώς έκλεισε στα 1,314 ευρώ με κέρδη 3,46%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,4151 ευρώ, και η στήριξη στα 1,2519 ευρώ.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ολοκλήρωσε η μετοχή του Φουρλή, καθώς έκλεισε στα 5,12 ευρώ με πτώση 2,48%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με τις επόμενες δύο συνεδριάσεις (φίλτρο τρία) να είναι κρίσιμες για την μεσοπρόθεσμη πορεία του, αναμένοντας αντίδραση στις επόμενες μέρες, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 5,572 ευρώ, και η στήριξη στα 4,8857 ευρώ.

Η μετοχήτης Ιντραλότ έκλεισε στα 0,355 ευρώ με πτώση 3,40%, ολοκληρώνοντας κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,4110, και η στήριξη στα 0,3280 ευρώ.

Η μετοχή του Παπουτσάνη έκλεισε στα 1,46 ευρώ με κέρδη 3,18%, δημιουργώντας ισχυρή στήριξη στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών (1,3954 ευρώ), με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,6334 ευρώ.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν και σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 0,742% με πτώση 0,40%, και της δεκαετίας στο 1,463% με άνοδο 0,34%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

  •  
    21
    Shares
  •  
  •  
  • 21
  •