ΕΚΤ: Τα πλεονάσματα της Γερμανίας και της Ολλανδίας εμποδίζουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης

«Η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες καταγράφουν πλεονάσματα στον προϋπολογισμό τους, θα έπρεπε να επενδύσουν περισσότερα για να βοηθήσουν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στο εσωτερικό αλλά και στην Ευρωζώνη γενικότερα», δήλωσαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την έκκληση που απηύθυνε τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ολλανδίας επέμειναν ότι οι κυβερνήσεις τους κάνουν ήδη πολλά για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης.

Η οικονομική ανάπτυξης της Ευρωζώνης παραπαίει καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της, η γερμανική, βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, συγκρατώντας τον πληθωρισμό.

Αλλά παρά τις εκκλήσεις της ΕΚΤ για δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, η Ευρωζώνη δεν σχεδιάζει κάποια συντονισμένη δράση.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ασκούν πιέσεις στη Γερμανία και την Ολλανδία να χρησιμοποιήσουν τον “δημοσιονομικό τους χώρο” -έναν όρο της ΕΕ για τα υγιή δημόσια οικονομικά- για να επενδύσουν περισσότερο και να ενισχύσουν την ανάπτυξη στης οικονομίες τους αλλά και στο σύνολο της Ευρωζώνης. Χωρίς ωστόσο απτά αποτελέσματα.

«Υπάρχουν δύο είδη χωρών -αυτές που πρέπει να συνεχίσουν τις δημοσιονομικές τους προσπάθειες και αυτές που πρέπει να επενδύσουν στην ανάπτυξη» δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Pierre Moscovici.

Η Γερμανία και η Ολλανδία «πρέπει να καταλάβουν, ότι είναι προς το συμφέρον τους αλλά και προς το συλλογικό συμφέρον της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Πηγή:zougla.gr

 •  
  26
  Shares
 •  
 •  
 • 26
 •  

2 thoughts on “ΕΚΤ: Τα πλεονάσματα της Γερμανίας και της Ολλανδίας εμποδίζουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης

 • * Και για να ολοκληρωθεί η σφαιρική εικόνα της διαχείρισης των πλεονασμάτων της Γερμανίας & της Ολλανδίας, το κάνουμε διατυπώνοντας ένα κοινότυπο ερώτημα:
  Είναι -άραγε- τυχαίο που, οι δύο αυτές χώρες, είναι οι πρωταθλήτριες στις ΑΞΕ (Άμεσες ξένες επενδύσεις), σε Τουρκία και Βραζιλία;;;

 • Σε μια παλιότερη ανάρτησή μου, είχα σημειώσει και το εξής σχετικό, για τη στάση της Γερμανίας…
  <>._

Comments are closed.