Κ. Παπαδόπουλος, συνέντευξη: Πώς ο Ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος και η Παγκοσμιοποίηση καταρρέει.

Αποκλειστική συνέντευξη του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου στο new-economy.gr για το νέο βιβλίο του ‘ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΥ’

Κε Παπαδόπουλε, σας ευχαριστούμε που μας κάνετε την τιμή και μας δίνετε τη χαρά να έχουμε αυτη την συνέντευξη. Ποιοί εκτιμάτε ότι είναι οι παράγοντες που οδήγησαν την Ευρωπαική Ενωση σε παρακμή;

Ευχαριστώ ιδιαίτερα κι εγώ για την προβολή και τη φιλοξενία. Η Ευρωπαική Ένωση βρίσκεται σε πρωτοφανή πολιτική κρίση ενώ έχουμε τα προμηνύματα και μεγάλης οικονομικής κρίσης. Οι δύο βασικές αιτίες που απειλείται το ευρωπαικό οικοδόμημα είναι αφενός ο ηγεμονισμός της Γερμανίας που εμποδίζει τη δημιουργία των ισότιμων Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης προκειμένου να κυβερνάει δεσποτικά τις χώρες μιας απλής νομισματικής Ένωσης. Αφετέρου η εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου όπου γραφειοκράτες, λομπίστες και τράπεζες αποφασίζουν κυριολεκτικά να απογυμνώσουν τους λαούς όχι μόνο από τα εισοδήματα τους αλλά και από την πρόσβαση σε θεμελιώδη κοινωνικά αγαθά και στην ίδια την ασφάλεια.

 

Η εξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι κάτι θετικό για την γερμανοκρατούμενη Ευρώπη; Γιατί;

Η Βρετανία έχει παράδοση να αντιστέκεται στην μετατροπή της Ευρώπης σε γερμανικό Ράιχ (σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους) η σε γαλλική Αυτοκρατορία (πολεμώντας κατά του Ναπολέοντα). Δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά τώρα που η Γερμανία έχει μετατρέψει την Ενωμένη Ευρώπη σε μια γερμανοκρατούμενη Ένωση. Το Brexit θα προκαλέσει  στην ΕΕ ένα ντόμινο πολιτικής αμφισβήτησης και εκλογικών νικών των αντισυστημικών κομμάτων. Οι Γερμανοί και οι Παγκοσμιοποιητές δεν φοβούνται τόσο τις οικονομικές συνέπειες του Brexit αλλά κυρίως τις πολιτικές συνέπειες του. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που η Βρετανία ξεπεράσει γρήγορα τις πρώτες δυσκολίες του Brexit και οδηγηθεί σε σοβαρή οικονομική ανάπτυξη με τη βοήθεια μιας μεγάλης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Στην Ιταλία, μια χώρα πυρήνα του αντισυστημικού κινήματος, βλέπουμε μια διάσπαση των αντισυστημικών δυνάμεων. Βλέπετε παρακμή και για το αντισυστημικό κίνημα;

Η συμπεριφορά του Κινήματος 5 Αστέρων δείχνει δυστυχώς ότι συμβιβάστηκε και έγινε φιλοευρωπαικό κόμμα. Φάνηκε αυτό επειδή προτίμησε να συγκυβερνά με το πλήρες ευθυγραμμισμένο στις ευρωπαικές πολιτικές Δημοκρατικό Κόμμα και όχι με τη Λέγκα του Σαλβίνι που σε πολλά ζητήματα διεκδικούσε ανεξάρτητες πολιτικές από τα ευρωπαικά όργανα. Διόλου τυχαία στις ευρωεκλογές, οι 14 ευρωβουλευτές του Κινήματος 5 Αστέρων ψήφισαν την Γερμανίδα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, δηλαδή μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτικό και στενή φίλη του Σόιμπλε. Άρα σαφέστατα έχουμε δυσαρμονία ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση και το εκλογικό σώμα.

Όμως όποτε γίνουν εκλογές ο Σαλβίνι θα κερδίσει άνετα την πρώτη θέση και λογικά θα κυβερνήσει με τη βοήθεια των δύο δεξιών κομμάτων. Τότε θα ζήσουμε ιστορικές μέρες καθώς αναμένεται να κηρύξει επανάσταση απέναντι στις σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτεί η Κομισιόν. Ακόμη και στην έκδοση παράλληλου νομίσματος θα προχωρήσει αν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο για την επιβίωση της Ιταλίας.

 

Πώς βλέπετε τον ρόλο της Κίνας στο νέο πεδίο;

Η Κίνα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα γίνει η πρώτη οικονομία του πλανήτη όταν θα ολοκληρώσει, σε 68 χώρες, τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα του μεγαλεπήβολου πρότζεκτ της που ονομάζεται “Μιά Ζώνη, Ένας Δρόμος”. Έχει ενδιαφέρον να δούμε γιατί ανέβηκε θεαματικά στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας οικονομίας την τελευταία δεκαετία. Η συνολική οικονομική ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας καταγράφει ανά χώρα: Κινεζική ανάπτυξη: 139%. Ινδική ανάπτυξη: 96%. Αμερικανική ανάπτυξη: 34%. Ανάπτυξη ΕΕ: Αρνητική 2%. Αυτή η θηριώδης ανάπτυξη οφείλεται σαφέστατα στη βιομηχανική επανάσταση και στις μεγάλες δημόσιες επενδύσεις που έχουν αναμορφώσει όλη την οικονομία της Κίνας. Το αντίθετο δηλαδή μοντέλο από το νεοφιλελευθερισμό και τον καζινοκαπιταλισμό που εφαρμόζουν με θρησκευτική υστερία οι κύκλοι τη Παγκοσμιοποίησης τα τελευταία χρόνια στη Δύση.

Ενδιαφέρον έχει και ότι το κινέζικο κράτος καθοδηγεί σαν φάλαγγα τις δεκάδες μεγάλες κινέζικες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 5 ηπείρους. Ενώ οι δυτικές πολυεθνικές έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και οραματίζονται ένα κόσμο εμπορικής αναρχίας, οι κινέζικες εταιρείες αναπτύσσονται σαν μια γροθιά και στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου.

Γιατί η Παγκοσμιοποίηση και συνθήκες όπως CETA, TTIP αποτελoύν απειλή;

Παγκοσμιοποίηση όπως την οραματίζονται κάποιοι Δυτικοί Ελίτ σημαίνει ανεξέλεγκτη ελευθερία των πολυεθνικών και μεγάλων τραπεζών να καθορίζουν τις τύχες των λαών χωρίς καμία κρατική ανάμειξη, αμφισβητώντας δηλαδή τα έθνη-κράτη και τις εκλεγμένες κυβερνήσεις τους. Κλασσικό παράδειγμα αυτής της κατεύθυνσης είναι οι συνθήκες CETA και TTIP καθώς εκχωρούν απόλυτη ελευθερία στις πολυεθνικές να περιφρονούν κράτη και νομοθεσίες. Η εξουσία εκχωρείται διαρκώς σε υπερεθνικούς οργανισμούς ελεγχόμενους από λομπίστες πολυεθνικών, σε κεντρικές τράπεζες και σε διεθνή ταμεία δανειστών. Τα αποτελέσματα αυτού του ολέθριου πειράματος είναι πέρα από την προφανή κατάλυση της δημοκρατίας, η καταστροφή της παραγωγικής οικονομίας και του κοινωνικού ιστού.

Εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζει σαν Ευαγγέλιο η Παγκοσμιοποίηση, τόσο η εργατική όσο και η μεσαία τάξη μετρούν βαρύτατες απώλειες σε εισοδήματα και χαμένες θέσεις εργασίας. Η μεσαία τάξη μάλιστα τείνει να συρρικνωθεί καθώς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τους υπερβολικούς φόρους και τη μείωση της κατανάλωσης οπότε κλείνουν. Η υστερική μάλιστα εμμονή στην πράσινη οικονομία θα φέρει την αποβιομηχανοποίηση της Δύσης όταν η Κίνα με την Ινδία βασίζουν την οικονομική τους έκρηξη στο βιομηχανικό τομέα.

H παρακμή της ΕΕ εγκυμονεί κινδύνους ή και ευκαιρίες για μια νέα πολιτική; Αν ναι, ποιοι μπορεί να είναι οι άξονες μιας νέας πολιτικής που θα οδηγήσει σε αναζωογόνηση πολίτες, εργαζόμενους και εθνικές εταιρίες;

Πιστεύω πως η Ελλάδα και οι χώρες του ευρωπαικού  Νότου έχουν εντελώς διαφορετικά συμφέροντα από τον πλούσιο Βορρά. Μετά το Brexit και τη διαφαινόμενη οικονομική κρίση που απειλεί την Ευρώπη (ακόμη και τη Γερμανία) θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και θα έχουμε από διάφορες χώρες αποσχιστικές τάσεις η αντάρτικα απέναντι στους κανόνες του Μάαστριχτ. Ειδικά οι νότιες χώρες δεν έχουν κανένα συμφέρον να βλέπουν τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας και της Ολλανδίας να δημιουργούν εμπορικά ελλείμματα στο Νότο. Ούτε να υπαγορεύει τους προυπολογισμούς τους η Κομισιόν απαιτώντας αντιλαικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα.

Αν λοιπόν στο μέλλον η Ευρωπαική Ένωση συρρικνωθεί στη Γερμανία και κάποιους βόρειους δορυφόρους της, τότε γιατί οι νότιες χώρες να μην προχωρήσουν σε μια Μεσογειακή Ένωση; Είτε όμως οι χώρες του Νότου πορευθούν συλλογικά, είτε αυτόνομα σαν έθνη-κράτη, το σημαντικό είναι να μην ακολουθήσουν ξανά το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να βασιστεί μόνο στην κοινωνική ευημερία και όχι στον αφανισμό της μεσαίας τάξης και την καταδίωξη της εργατικής.

Πείτε μας λίγα πράγματα για το βιβλίο σας.

To βιβλίο μου καταγράφει ότι ζούμε σε ένα κόσμο μετάβασης όπου η δυτική ηγεμονία που εδραιώθηκε μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου αμφισβητείται πλέον από δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία. Στο λυκόφως της Δύσης και στο λυκόφως της Ευρωπαικής Ένωσης οι οργισμένοι λαοί εκλέγουν αντιπαγκοσμιοποιητές ηγέτες όπως ο Τραμπ, ο Τζόνσον και ο Σαλβίνι. Αυτό που λέγαμε Νέα Παγκόσμια Τάξη η Τέλος της Ιστορίας, τείνει να ανατραπεί σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Τα κεφάλαια του βιβλίου παρουσιάστηκαν πρώτα σαν άρθρα στην ιστοσελίδα new-economy και στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ. Οι εκδόσεις noonbooks που το κυκλοφόρησαν, είναι νέο όνομα αλλά γρήγορα αναπτυσσόμενο στον τομέα των εκδόσεων με έμφαση στην πολιτική και ιστορία. Ιδιαίτερη τιμή μου έκανε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Βέργος να γράψει τον πρόλογο  για το βιβλίο και τον ευχαριστώ θερμά.

 

Mπορούμε να περιμένουμε παρουσίαση του βιβλίου σας, και πώς κάποiος μπορεί να το προμηθευτεί;

Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω αλλά θα προσπαθήσω να οργανώσω το Δεκέμβριο μια πανηγυρική παρουσίαση του βιβλίου και να καλέσω σαν ομιλητές,  καθηγητές, συγγραφείς και προσωπικότητες που μοιραζόμαστε παρόμοιες ιδέες για τα αδιέξοδα της σημερινής ΕΕ. Το βιβλίο βρίσκεται σε κεντρικά βιβλιοπωλεία όπως η Πολιτεία και η Πρωτοπορία ενώ μπορεί κανείς να το παραγγείλει ηλεκτρονικά και σε αυτή τη διεύθυνση( ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

 

new-economy.gr

  •  
    143
    Shares
  •  
  •  
  • 143
  •