Εβδομάδα έντονων συγκινήσεων ξεκίνησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 829,52 μονάδες με άνοδο 0,63%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 30,35 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στις 322 χιλ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 55 έκλεισαν ανοδικά, 44 πτωτικά, και 86 παρέμειναν αμετάβλητες.

Έκδηλος ήταν σήμερα ο προβληματισμός στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης διαπραγματεύθηκε καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 830,94 μονάδες, η αδυναμία του να διατηρηθεί κοντά στα υψηλά ημέρας προκάλεσε έντονο προβληματισμό, σε συνδυασμό με τον χαμηλό τζίρο που πραγματοποιήθηκε.

Οι μετοχές των Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Νηρέα, και Ολυμπιακής Τεχνικής ξεχώρισαν σήμερα σε κέρδη, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν αυτές των Ελλάκτωρα, ΕΧΑΕ, Ιντρακάτ, Ιντραλότ, MIG, MLS, και ΠΛΑΙΣΙΟ, με τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να συνεχίζει να διολισθαίνει προς χαμηλότερα επίπεδα.

Ο χαμηλός τζίρος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις που σημειώθηκε σήμερα, σε συνδυασμό με την αδυναμία του γενικού δείκτη να καταφέρει να διατηρηθεί κοντά στα υψηλά ημέρας, διατηρούν τον προβληματισμό στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τις επόμενες συνεδριάσεις να κρίνονται κρίσιμες για τον γενικό δείκτη, κυρίως στο εάν θα κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα ή θα βρεθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα παρέμεινε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 850,8 μονάδες (ΚΜΟ50 ημερών), και η στήριξη στις 792 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε οριζόντια, με τον όγκο να διαμορφώνεται (14,03 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (28,37 εκατ. τεμάχια).

Διατήρησε την πτωτική του τάση ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς έκλεισε για ακόμη μία φορά στο ημερήσιο γράφημα κάτω από τον κινητό μέσο όρο και των διακοσίων ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με τον όγκο (2,57 εκατ. τεμάχια) να διαμορφώνεται κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,66 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.359,2 μονάδες, και η στήριξη στις 1.105,37 μονάδες.

Θετικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για τις μετοχές του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος έκλεισε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 8,7 εκατ. τεμάχια έναντι 19,57 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 835,7 μονάδες, και η στήριξη στις 737,6 μονάδες.

Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 21,10 ευρώ με κέρδη 3,53%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης, και με την μετοχή να διατηρεί για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση τον «σταυρό του θανάτου». Η αντίσταση βρίσκεται στα 22,25 ευρώ, και η στήριξη στα 20,45 ευρώ.

Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε στα 1,694 ευρώ με πτώση 4,29%, ολοκληρώνοντας κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,123 ευρώ, και η στα 1,4967 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντραλότ έκλεισε στα 0,3715 ευρώ με πτώση 4,74%, ολοκληρώνοντας κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται 0,4640 ευρώ, και με την στήριξη να βρίσκεται στα 0,36 ευρώ.

Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της ΜΛΣ, κλείνοντας στα 3,59 ευρώ με πτώση 9,34%, ολοκληρώνοντας σταθερά κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, καθώς και κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 4,629 ευρώ, και η στήριξη στα 3,3429 ευρώ.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 0,708% με πτώση 2,34%, και της δεκαετίας στο 1,446% με άνοδο 0,63%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •