Επεα πτερόεντα από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο;

Του Κωνσταντίνου Μάρκου

Είναι ασφαλώς πρόωρη και παρακινδυνευμένη κάθε προσπάθεια ρεαλιστικής αποτίμησης της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάικ Πομπέο στην Αθήνα..

Δεν προβληματίζει τόσο το περιεχόμενο των γραπτών συμφωνιών και οι προφορικές δεσμεύσεις του,αυτές που έγιναν δημόσια τουλάχιστον και άφηναν περιθώρια ερμηνειών, γιατί κανείς δεν περίμενε να παραδεχθεί δημόσια από εδώ ότι συμμετείχε στην δημιουργία αμυντικού άξονα εναντίον ενός άλλου συμμαχικού κράτους,της Τουρκίας…. Αυτό που προβληματίζει κυρίως είναι το βάρος, η αξία αυτών των δεσμεύσεων, ακόμη και οι ενυπόγραφες, από οποιονδήποτε Αμερικανό αξιωματούχο σήμερα, υπό την Διοίκηση Τράμπ… Η διαφύλαξη της αξιοπιστίας δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες του κυρίου Προέδρου!

Καλού-κακού ας έχουμε ανοιχτό το τουίτερ του κ.Προέδρου… Κάποιες δηλώσεις του κ.Πομπέο μάλλον έχουν ενοχλήσει καλούς φίλους του (του κ.Τράμπ), στην Τουρκία… Ίσως “έγιναν εν αγνοία του” και χρήζουν εξισορροπιστικής δήλωσης (κοινώς: “άδειασμα“)… Ή ένα έστω αντίδωρο προς τον πληγωμένο φίλο Ερντογάν!

Πάντως αυτό που πήραμε στα σίγουρα είναι ένα μάθημα πολιτικού ρεαλισμού. Στην αντιφώνησή του προς τον κύριο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός Υπουργός, όλο χαμόγελα, διπλωματικές αβρότητες και γενικότητες… Οι λέξεις Τουρκία και Κύπρος όμως δεν βγήκαν από το στόμα του, παρ’ όλον που ο κ.Μητσοτάκης προσπάθησε να τον “διευκολύνει“…. Όταν όμως μετά στο Υπουργείο Εξωτερικών έπεσαν οι υπογραφές για την συμφωνία, τις θυμήθηκε και μάλιστα έγινε αρκούντως σαφής…
Χέρι με χέρι“,που λέμε,η ανταλλαγή…

Ο ρεαλισμός επιβάλλει τουλάχιστον επιφυλακτικότητα!

Τίτλος new-economy.gr, αρχικός τίτλο; «ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ…SCRIPTA MANENT?»

Σημείωση new-economy.gr: η αρχαία φράση  “έπεα πτερόεντα” σημαίνει ‘λόγια που πετούν”

Για άλλα άρθρα του κου Κωνσταντίνου Μάρκου, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

  •  
  •  
  •  
  •  
  •