Πενταμερής διάσκεψη-παγίδα του ΟΗΕ για την Κύπρο

Οι ιμπεριαλιστικοί εκβιασμοί της Τουρκίας, σε συνδυασμό με τη χαλαρή στάση της Ελλάδος και της ΕΕ, φαίνεται να αποδίδουν.
Ο Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλεί τους δύο ηγέτες (Κύπρου και Κατεχομένων) να προσέλθουν σε τριμερή συνάντηση τον ερχόμενο Νοέμβριο, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν, στο Παρίσι και ακολούθως, σε δεύτερο επίπεδο, τον αμέσως επόμενο μήνα, συγκαλεί Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Εν ολίγοις, οι εκβιασμοί της Τουρκίας και η κλιμακούμενη επέλαση του θαλάσσιου Αττίλα-3 αποδίδει καρπούς για την Άγκυρα, η οποία στοχεύει σε μια “τουρκική” λύση τύπου Ανάν στην Κύπρο και στη συνεκμετάλλευση, συνδιαχείριση και διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων της Κύπρου, κάτι άλλωστε για το οποίο άφησε σαφή υπονοούμενα και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η σύγκλιση Πενταμερούς Διάσκεψης, την οποία πάντα ζητούσε η Άγκυρα, αποτελεί τη μεγάλη παγίδα για τη “λύση” του Κυπριακού αφού παραπέμπει στο αμαρτωλό καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων της Κύπρου, εμπλέκει την πονηρά Βρετανία στις διαδικασίες λύσης και διαμορφώνει με τη συμμετοχή της Άγκυρας αρνητικό συσχετισμό σε βάρος μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.
Πενταμερής Διάσκεψη για τη λύση του Κυπριακού σημαίνει “τουρκική” λύση με δύο κράτη στην Κύπρο στην διάτρητη συσκευασία του ενός.

Προξενεί εντύπωση η εθελοδουλία της κατεστημένης Ελλάδας και Κύπρου να αποδεχθούν και μάλιστα εκ των προτέρων οδικό χάρτη που οδηγεί στην πενταμερή διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iskra.gr, ο ΓΓ του ΟΗΕ έστειλε αργά το βράδυ της Παρασκευής μήνυμα προς τους δύο ηγέτες με το οποίο τους προσκαλεί σε κοινή συνάντηση στο Παρίσι τον ερχόμενο μήνα. Την ίδια ώρα, ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέφερε και την πρόθεσή του για πραγματοποίηση Πενταμερούς Διάσκεψης, η οποία θα είναι σε φόρμουλα Κραν Μοντανά.

Δηλαδή σε αυτή θα μετέχουν οι δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς επίσης και οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. H προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού, Τζέιν Χολ Λου, συμφωνα με την ίδια πηγή,  στο πλαίσιο των επαφών της με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι εξασφάλισε τη θετική απάντησή τους για συμμετοχή σε μία Πενταμερή Διάσκεψη και από τις κυβερνήσεις των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Ο ακριβής χρόνος και ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί η νέα Πενταμερής για το Κυπριακό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Αναμένεται ότι αυτό θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και τις προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος έτυχε σχετικής ενημέρωσης από την έδρα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες εάν η Πενταμερής θα έχει τη μορφή άτυπης και εάν θα πρόκειται περί ανοικτής ατζέντας.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς μεθοδεύουν νέα τετελεσμένα σε σχέση με την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ο Κουντρέτ Οζερσάι εξήγγειλε ότι σε περιοχή της Αμμοχώστου, την οποία δεν προσδιόρισε, θα ανεγερθούν «εργατικές κατοικίες». Οι «επενδύσεις», όπως ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα, θα γίνουν από Τούρκους επιχειρηματίες.

Για το Κυπριακό ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος των ‘Τουρκοκυπρίων’ είπε ότι με την πολιτική τους έχουν «χαλάσει την τάξη» που υπήρχε εδώ και 50 χρόνια. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε άλλα πράγματα. Αυτό λέμε». Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, ότι μια «κυβέρνηση» μπορεί να το λέει αυτό με θάρρος. Χάλασαν το παιχνίδι ανέφερε και στο θέμα των Βαρωσίων, τονίζοντας πως προβαίνουν σε βήματα που δεν έγιναν στο παρελθόν, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Το πιο σημαντικό είναι να κάνεις βήματα που θα σπάσουν το παιχνίδι και θα εξαναγκάσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να κινηθεί», δηλωσε.

Πηγη iskra.gr

  •  
    3
    Shares
  •  
  •  
  • 3
  •