Ποιο σενάριο θα επικρατήσει τελικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 824,29 μονάδες με κέρδη 0,18%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαίες απώλειες 5,29%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,32 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 4,47 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 56 έκλεισαν ανοδικά, 38 πτωτικά, και 94 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τα αρχικά κέρδη, με τον γενικό δείκτη να φθάνει στο υψηλό των 833,11 μονάδων, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς οι πωλητές έκαναν την εμφάνιση τους στην δεύτερη ώρα της διαπραγμάτευσης υποχρεώνοντας τον γενικό δείκτη να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, έως το χαμηλό των 818,39 μονάδων. Στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, οι ρευστοποιήσεις περιορίστηκαν με τους αγοραστές να καταφέρνουν να παίρνουν το «πάνω χέρι», επαναφέροντας τον γενικό δείκτη σε θετικό έδαφος έως και την λήξη.

Ιδιαίτερη κρίσιμη μπορεί να χαρακτηριστεί η επόμενη εβδομάδα για την μεσοπρόθεσμη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς οι ταλαντωτές ολοκλήρωσαν πτωτικοί, αυξάνοντας τις πιθανότητες για αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις. Το αρνητικό κλίμα που επικράτησε αυτή την εβδομάδα στα διεθνή χρηματιστήρια, μπορεί να αλλάξει στην περίπτωση (πιθανότητες άνω του 70%) που η FED μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια της στην προσεχή συνεδρίαση, επαναφέροντας το κλίμα ευφορίας στις διεθνής αγορές. Σημαντικό στοιχείο της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε, αποτελεί η διατήρηση του «χρυσού σταυρού» για τον γενικό δείκτη, ο οποίος συντηρεί το ανοδικό σενάριο για διάσπαση των 900 μονάδων και κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Πακέτα συνεδρίασης

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καμία μετοχή δεν ολοκλήρωσε με εβδομαδιαία κέρδη, με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες να σημειώνει η μετοχή της Εθνικής με 12,64%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Παπουτσάνη με 5,42%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της MIG με 18,09%.

Στα εβδομαδιαία στατιστικά, μόλις μία μετοχή κατάφερε να ολοκληρώσει με σήμα αγοράς (το 4%), αυτή του ΟΤΕ, κάτι που είχε να πραγματοποιηθεί από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όταν και ο γενικός δείκτης κατέγραψε χαμηλό στις 791,34 μονάδες. Οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με σήμα πώλησης, ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε κάτω από την υπεραγορασμένη ζώνη, αυξάνοντας τις πιθανότητες αντίδρασης στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε με αρνητικό πρόσημο για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, ακυρώνοντας το σήμα αγοράς, και ολοκληρώνοντας κάτω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 880 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 815 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται (174,95 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (151,27 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSEM κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 8,38%, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, αναμένοντας την εβδομάδα που έρχεται να πραγματοποιήσει αντίδραση και να κλείσει πάνω από αυτόν, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.428 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Τέλος στο ανοδικό σερί των έξι εβδομάδων για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς ολοκλήρωσε με εβδομαδιαίες απώλειες 9,87%, διατηρώντας όμως στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, και κλείνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 841 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 728 μονάδες, με την επόμενη στις 616 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,724% με άνοδο 4,17%, και του δεκαετούς στο 1,372% με άνοδο 0,51%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    17
    Shares
  •  
  •  
  • 17
  •