Ολοκληρώνεται η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Νέες απώλειες καταγράφηκαν και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 822,80 μονάδες με πτώση 1,53%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83,04 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 2,49 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 36 έκλεισαν ανοδικά, 74 πτωτικά, και 77 παρέμειναν αμετάβλητες.

Οι ρευστοποιήσεις ήταν και σήμερα το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να προσπαθεί να περιορίσει ανεπιτυχώς τις απώλειες του στα μέσα της διαπραγμάτευσης, υποχωρώντας προς χαμηλότερα όμως επίπεδα στο δεύτερο μισό, έως και τον ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 822,12 μονάδων.

Αυξημένες πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των Alpha Bank, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Εθνικής, Τράπεζα Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Άβαξ, Ιντρακάτ, Ιντραλότ, Κέκρωπας, MIG, και Profile, με την μετοχή των ΕΧΑΕ να ξεχωρίζει σε κέρδη και όγκο, και να ακολουθούν αυτές των AS Company και Παπουτσάνη.

Το χαμηλό δέκα ετών του δείκτη μεταποίησης στις ΗΠΑ προχθές θορύβησε τους επενδυτές, καθώς προβλέπουν ύφεση για την αμερικανική οικονομία τους επόμενους μήνες, με την προσοχή να στρέφεται για ακόμη μία φορά στην συνεδρίαση της FED, προσδοκώντας αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Η υποχώρηση του δολαρίου και σήμερα έναντι της πλειοψηφίας των βασικότερων νομισμάτων, και η παράλληλη ενίσχυση της τιμής του χρυσού πάνω από τα $1.500/ουγγιά, καθώς και η πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα $52/βαρέλι, υποδηλώνουν πως η «αναστάτωση» που επικρατεί από χθες στις διεθνείς αγορές πιθανών να μην είναι πρόσκαιρη, με αυτό να αποκαλύπτεται στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο πενήντα ημερών για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τις επόμενες συνεδριάσεις να είναι κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη πορεία του, με το σήμα πώλησης να παραμέενι, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 875,9 μονάδες, και η στήριξη στις 792 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (37,71 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (29,26 εκατ. τεμάχια).

Το πιθανότερο σενάριο για τον γενικό δείκτη είναι η δοκιμασία την περιοχή των 810 μονάδων, όπου εάν δεν καταφέρει να αντιδράσει από τα επίπεδα αυτά, θα κινηθεί κάτω από τις 800 μονάδες, έως και το χαμηλό των 791,34 μονάδων που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου, όπου σε υπερπουλημένα επίπεδα που θα βρίσκεται θα επιχειρήσει να αντιδράσει προς υψηλότερα επίπεδα.

Νέες πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς έκλεισε στο ημερήσιο γράφημα κάτω από τον κινητό μέσο όρο και των διακοσίων ημερών για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με την αυριανή να είναι κρίσιμη για την μεσοπρόθεσμη πορεία του, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον όγκο (4,19 εκατ. τεμάχια) να διαμορφώνεται κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,91 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.359,2 μονάδες, και η στήριξη στις 1.105,37 μονάδες.

Ρευστοποιήσεις επικράτησαν και σήμερα για τις μετοχές του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος έκλεισε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, ολοκληρώνοντας κάτω και από αυτόν των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 27,98 εκατ. τεμάχια έναντι 20,10 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση να βρίσκεται στις 835,7 μονάδες, και η στήριξη στις 589,22 μονάδες.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ έκλεισε στα 4,44 ευρώ με κέρδη 2,07%, ολοκληρώνοντας ελάχιστα κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, πραγματοποιώντας όγκο πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 4,804 ευρώ, και η στήριξη στα 4,288 ευρώ.

Η μετοχή της AS Company έκλεισε στα 3,08 ευρώ με κέρδη 6,21%, ολοκληρώνοντας έπειτα από τρεις συνεδριάσεις πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,198 ευρώ, και η στήριξη στα 2,862 ευρώ.

Η μετοχή του Παπουτσάνη έκλεισε στα 1,53 ευρώ με κέρδη 2,68%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,6334 ευρώ, και η στήριξη στα 1,3966 ευρώ.

Αρνητικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 0,707% με πτώση 0,84%, και της δεκαετίας στο 1,362% με πτώση 0,37%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •