Ενθαρρυντικά μηνύματα στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 868,42 μονάδες με πτώση 0,22%, ολοκληρώνοντας τον μήνα με οριακά κέρδη 0,04%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,58 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 3,24 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 41 έκλεισαν ανοδικά, 53 πτωτικά, και 90 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τις ήπιες διακυμάνσεις που επικράτησαν σήμερα την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 872,30 μονάδες, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις στην πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με αυτές να λαμβάνουν την μορφή του sell-off στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την μετοχή της Ιντραλότ να καταγράφει σημαντικές απώλειες και να ακολουθεί αυτή της Ολυμπιακής Τεχνικής, οδηγώντας τον γενικό δείκτη έως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 862,71 μονάδων.

Παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης, το αγοραστικό ενδιαφέρον αυξήθηκε κατά της τελευταίες δύο ώρες, με αποτέλεσμα αρκετές μετοχές του FTSE25 να περάσουν σε θετικό έδαφος, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες του γενικού δείκτη. Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης συγκαταλέγεται η αύξηση του όγκου στο δεύτερο μισό αυτής, καθώς και η διατήρηση του γενικού δείκτη πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας για τις επόμενες συνεδριάσεις αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για υψηλότερα επίπεδα.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της ΔΕΗ με 13,36%, ενώ τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της LAMDA Development με 15.77%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του ΙΑΣΩ με 1,54%, ενώ τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή του Άβακα με 23,09%.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα παρέμεινε και σήμερα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 895,6 μονάδες, και η στήριξη στις 811,6 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (27,48 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (32,84 εκατ. τεμάχια).

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς έκλεισε στο ημερήσιο γράφημα κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, και κάτω από αυτούς των πέντε και δέκα, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον όγκο (4,18 εκατ. τεμάχια) να διαμορφώνεται κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (5,07 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.442 μονάδες, και η στήριξη στις 1.278 μονάδες.

Σε ανοδικό κανάλι παραμένει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος ολοκλήρωσε και σήμερα πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 19,25 εκατ. τεμάχια έναντι 23,32 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση να βρίσκεται στις 873,8 μονάδες, και η στήριξη στις 653,4 μονάδες.

Τέλος στο τριήμερο ανοδικό σερί για την μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε στα 3,14 ευρώ με πτώση 2,55%, υποχωρώντας από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,3039 ευρώ, και η στήριξη στα 2,509 ευρώ.

Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε στα 1,83 ευρώ με πτώση 2,35%, ολοκληρώνοντας σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, καθώς βρίσκεται ελάχιστα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, κλείνοντας ελάχιστα και από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παραμένει με αρνητική κλίση, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,272 ευρώ, και η στήριξη στον ΚΜΟ200 ημερών, στα 1,8245 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντραλότ έκλεισε στα 0,38 ευρώ με πτώση 16,58%, ολοκληρώνοντας κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και πραγματοποιώντας όγκο 2,8 εκατ. τεμαχίων έναντι 617,0 χιλ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται πλέον στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στα 0,4729 ευρώ, και η στήριξη στα 0,3504 ευρώ.

Η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής έκλεισε στα 2,22 ευρώ με πτώση 10,84%, ολοκληρώνοντας ελάχιστα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με το όγκο στις 143,0 χιλ. τεμάχια έναντι 48,88 χιλ. τεμαχίων του  μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στα 2,566 ευρώ, και η στήριξη στα 2,107 ευρώ.

Ήπιες διακυμάνσεις επικράτησαν και σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 0,722% με πτώση 2,56%, και της δεκαετίας στο 1,367% με πτώση 0,65%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

  •  
    29
    Shares
  •  
  •  
  • 29
  •