Παραμένει σε ισχύ το σενάριο των 900 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 870,35 μονάδες με άνοδο 0,48%, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες 0,66%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,45 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 5,23 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 55 έκλεισαν ανοδικά, 37 πτωτικά, και 96 παρέμειναν αμετάβλητες.

Συνεδρίαση ήπιων μεταβολών μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή, με τον γενικό δείκτη να διαπραγματεύεται στο εύρος των 865,02-871,70 μονάδων. Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονταν με μικτά πρόσημα, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να αυξάνεται κυρίως στο τελευταίο μισάωρο, οδηγώντας την πλειοψηφία του δείκτη FTSE σε κέρδη, με την μετοχή της Βιοχάλκο να ξεχωρίζει σε απώλειες, έπειτα από τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε χθες.

Προβληματισμός επικράτησε για ακόμη μία συνεδρίαση για τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς αρκετές από αυτές ολοκλήρωσαν την διαπραγμάτευση με αρνητικό πρόσημο, με αυτές των Άβακα, Ιντραλότ, και Ιντρακόμ να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Το σενάριο για διάσπαση των 900 μονάδων παραμένει σε ισχύ, καθώς ο γενικός δείκτης στο εβδομαδιαίο γράφημα διατήρησε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα τον «χρυσό σταυρό», και με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν για περισσότερο από ένα μήνα με σήμα αγοράς. Σημαντική αντίσταση αποδεικνύεται η περιοχή των 800-874 μονάδων, όπου για να καταρριφθεί θα πρέπει να αυξηθούν οι ημερήσιοι τζίροι, οδηγώντας τον γενικό δείκτη στο όριο των 900 μονάδων.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco για το πρώτο εξάμηνο του 2019 αυξήθηκε κατά 1% και ανήλθε σε 2.216 εκ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2018: 2.186 εκ. ευρώ). Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA (a-EBITDA) αυξήθηκε κατά 9% σε 157εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 (πρώτο εξάμηνο 2018: 144εκ. ευρώ). Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν σε 51 εκ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2018: 55 εκ. ευρώ), κυρίως λόγω των μειώσεων του πιστωτικού περιθωρίου που εφαρμόστηκαν σταδιακά σε όλες τις εταιρίες της Viohalco κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος της Viohalco για την περίοδο ανήλθαν σε 17εκ. ευρώ, έναντι 46 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, έχοντας επηρεαστεί από τις τιμές μετάλλων και την παγκόσμια επιβράδυνση της βιομηχανίας χάλυβα.

Το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου των ΕΛΠΕ διαμορφώθηκε στο 2,125%, με τις προσφορές να φτάνουν τα 1,5 δισ. ευρώ ή 3 φορές το ζητούμενο ποσό.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της ΔΕΗ με 11,33%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Βιοχάλκο με 6,24%.

Πακέτα συνεδρίασης

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Ικτίνου με 5,15%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή του Παπουτσάνη με 6,37%.

Στα εβδομαδιαία στατιστικά, αντιστράφηκε η καλή εικόνα των μετοχών του δείκτη FTSE25, καθώς το ποσοστό των μετοχών που ολοκλήρωσε με σήμα αγοράς διαμορφώθηκε στο 44%, έναντι 72% μια εβδομάδα νωρίτερα, με την μετοχή της ΔΕΗ να είναι η μόνη που ολοκλήρωσε πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης.

Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε με αρνητικό πρόσημο την εβδομάδα, διατηρώντας όμως το σήμα αγοράς, και ολοκληρώνοντας πάνω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, προσπαθώντας την επόμενη εβδομάδα να διασπάσει το σημαντικό όριο των 870-874 μονάδων, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 880 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 815 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται (126,64 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (149,63 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSEM κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 2,24%, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό για τις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς ολοκλήρωσε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς όμως να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.428 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σε ανοδική τάση παραμένει ο τραπεζικός δείκτης, καθώς ολοκλήρωσε για έκτη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη 0,76%, διατηρώντας στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, και κλείνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 841 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 728 μονάδες, με την επόμενη στις 616 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 2,788 ευρώ με κέρδη 0,65%, παραμένοντας σε ανοδική τάση, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,879 ευρώ, και η στήριξη στα 2,102 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,889 ευρώ με κέρδη 1,02%, αποτυπώνοντας την δυναμική του τραπεζικού κλάδου, και πραγματοποιώντας όγκο μεγαλύτερο του μέσου όρου των τριάντα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,9199 ευρώ, και η στήριξη στα 0,6814 ευρώ.

Για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση η μετοχή του Άβακα έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, καθώς ολοκλήρωσε στα 0,575 ευρώ με απώλειες 4,17%, ολοκληρώνοντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, προσεγγίζοντας επικίνδυνα το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,6479 ευρώ, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στα 0,5567 ευρώ.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,729% με πτώση 1,62%, και του δεκαετούς στο 1,354% με πτώση 1,10%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.