Πρέπει να ανησυχούμε από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου;

Συχνά ο χώρος των χρηματιστηρίων θυμίζει ναρκοπέδιο, καθώς τα απρόβλεπτα γεγονότα λειτουργούν ως νάρκη που ο κάθε επενδυτής προσπαθεί να αποφύγει.

Τον τρόμο σκόρπισε την Δευτέρα που μας πέρασε η τιμή του πετρελαίου, καθώς η επίθεση από τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη το περασμένο Σάββατο στις εγκαταστάσεις της σαουδαραβικής εταιρείας πετρελαίου Aramco, στάθηκε η αιτία ώστε η τιμή του «μαύρου χρυσού» να ενισχυθεί έως και 16% στα διεθνή χρηματιστήρια, και να φθάσει τα 63,38 δολάρια το βαρέλι, υπό τον φόβο της έλλειψης προσφοράς, αλλά και την αφορμή για πολεμική σύρραξη στον Περσικό Κόλπο. Πόσο όμως πρέπει να μας τρομάζει αυτή η εξέλιξη στην τιμή του πετρελαίου;

Η Δευτέρα του τρόμου

Την Δευτέρα το πρωί στην έναρξη των ασιατικών χρηματιστηρίων η προσοχή των επενδυτών επικεντρώθηκε στην τιμή του πετρελαίου, καθώς από τα 54,68 δολάρια το βαρέλι που είχε κλείσει την Παρασκευή ξεκίνησε την διαπραγμάτευση στα 61,48 δολάρια ανά βαρέλι (+12,45%), για να φθάσει μέσα στην ημέρα να διαπραγματεύεται έως και τα 63,38 δολάρια το βαρέλι (+15,9%, βλ. γράφημα παρακάτω), ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση της μεταβλητότητας στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο (βλ. γράφημα παρακάτω).

Πηγή γραφήματος:www.stochcharts.com

Πηγή γραφήματος:www.stochcharts.com

Η σημαντική αυτή άνοδος της τιμής του πετρελαίου προήλθε τόσο από την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, όσο και από το κλείσιμο αρκετών short θέσεων οι οποίες λειτούργησαν ως λάδι στην φωτιά.

Όπως ήταν φυσικό, τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ έκαναν λόγο για σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, καθώς τόσο η αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου, όσο και το χτύπημα στις εγκαταστάσεις της Aramco, θα μείωναν όπως ήταν φυσικό (;) την προσφερόμενη ποσότητα.

Παρόλα αυτά οι υπερβολές των διεθνών και εγχώριων ΜΜΕ διαψεύστηκαν, καθώς η τιμή του πετρελαίου άρχισε να υποχωρεί, φθάνοντας έως και το χαμηλό των 58,33 δολαρίων ανά βαρέλι (βλ. παρακάτω γράφημα). Αιτία της υποχώρησης, ήταν η ανακοίνωση του CEO της Aramco ότι βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης της παραγωγής 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως, δηλαδή λίγο κάτω από το 50% της ημερήσιας παραγωγής της, με την δυνατότητα πλήρης παραγωγής (περίπου 12 εκατ. βαρελιών ημερησίως) να είναι έτοιμη έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Πηγή γραφήματος:www.investing.com

Η αλήθεια περί Aramco

Το Σάββατο το πρωί οι εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, δέχθηκαν επίθεση σε δύο εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία από τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), προκαλώντας την διακοπή της παραγωγής. Οι εγκαταστάσεις αυτές συνεισφέρουν περίπου τη μισή παραγωγή της ARAMCO, όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας. Μάλιστα, όπως αναφέρει το CNNi, οι δύο αυτές εγκαταστάσεις αντλούν το 5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Το Σάββατο, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και το Χουράις. Οι επιθέσεις «είχαν αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της παραγωγής στις εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και στο Χουράις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου, το SPA, με τα πλήγματα να διακόπτουν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού.

Όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της Aramco η εταιρεία παράγει περί τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή περίπου το 10% της ημερήσιας παραγωγής συνολικά (στοιχεία OPEC δεύτερο τρίμηνο).

Η τιμή του πετρελαίου και η παγκόσμια οικονομία

Αποτελεί κοινό μυστικό πλέον πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ύφεση, καθώς ήδη η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα προέβη σε μια νέα ποσοτική χαλάρωση, ενώ σε λίγες ώρες θα γίνουν γνωστές και οι προθέσεις της FED, με την απόφαση της να αποτελεί βαρόμετρο για την οικονομία και τα χρηματιστήρια.

Είναι γνωστό πως η αύξηση της ζήτησης αυξάνει την προσφορά, και πως τα ιστορικά υψηλά της τιμής του πετρελαίου πραγματοποιήθηκαν όταν η παγκόσμια οικονομία είχε εξέλθει της κρίσης του 2008 και βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης. Πως είναι δυνατόν οι περισσότερες οικονομίες στον πλανήτη να εμφανίζουν σημάδια επιβράδυνσης και παράλληλα η τιμή του πετρελαίου να αυξάνεται;

Σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,2% το τρέχον έτος,  μειωμένη κατά 0,1% από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Ταμείου, με τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες να αναπτύσσονται κατά 4,1% μειωμένη κατά 0,3% από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Συμπέρασμα

Όπως γίνεται αντιληπτό, η σημαντική άνοδος της τιμής του πετρελαίου την Δευτέρα προήλθε κυρίως από τον πρόσκαιρο πανικό που επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η τιμή του χρυσού που αποτελεί επενδυτικό καταφύγιο θα ακολουθούσε αντίστοιχη κίνηση (ή σχεδόν αντίστοιχη), κι όχι μόλις 1,4%, ενώ το χτύπημα στις εγκαταστάσεις της Aramco θα αποτελούσε το εφαλτήριο για επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •