Καταδικάστηκε η Φελίσιτι Χοφμαν για το σκάνδαλο με μίζες σε αμερικανικά πανεπιστήμια

Η ηθοποιός Φελίσιτι Χόφμαν, διεθνώς γνωστή από τον ρόλο της Λινέτ Σκάβο στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά του ABC, «Νοικοκυρές σε απόγνωση» κρίθηκε ένοχη από αμερικανικό δικαστήριο για την εμπλοκή της στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό σκάνδαλο των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ.

Η Χόφαμ ομολόγησε την ενοχή της -δωροδόκησε με 15.000 δολάρια προκειμένου να «διορθωθεί» η βαθμολογία της κόρης της στις εξετάσεις έτσι ώστε να γίνει δεκτή σε πανεπιστήμιο της επιλογής της- και δήλωσε με δάκρυα ενώπιον του δικαστηρίου ότι αισθάνεται βαθύτατη ντροπή και ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη των πράξεων της.

Η ηθοποιός καταδικάστηκε σε 14 ημέρες φυλάκιση, πρόστιμο 30.000 δολαρίων και 250 ώρες κοινωνικής εργασίας. Σημειώνεται ότι η πρόταση του εισαγγελέα ήταν φυλάκιση ενός μηνός.

Ωστόσο, η Φελίσιτι Χόφμαν είναι μόλις μία από τους δεκάδες πλούσιους γονείς που δωροδόκησαν για να εισαχθούν τα παιδιά τους σε ελίτ αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Γέιλ, το Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, του Λος Άντζελες και άλλων. Με αφορμή το σκάνδαλο -γνωστό ως Operation Varsity Blues- αμερικανικά ΜΜΕ επισήμαναν ότι ακόμη και πριν δει το φως της δημοσιότητας η εν λόγω υπόθεση δωροδοκίας ο τρόπος εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ευνοούσε τους πλούσιους και λευκούς μαθητές είτε αυτό γινόταν με δωρεές των οικογενειών στα πανεπιστήμια, είτε μέσω καθηγητών οι οποίοι αναλάμβαναν την προετοιμασία των υποψηφίων για τις γραπτές εξετάσεις και τα «μυστικά» της προφορικής συνέντευξης.

«Η αγανάκτηση στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι πρόκειται για ένα σύστημα παραμορφωμένο από το χρήμα και τα προνόμια» είπε η δικαστής απαγγέλοντας την ποινή. Για την απάτη -ύψους 25 εκατ. δολαρίων- έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε πενήντα άτομα.

Πηγή:huffingtonpoist.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •