Που κρίνεται η βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη στο Χ.Α;

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 850,55 μονάδες με πτώση 0,0,79%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,16 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 2,03 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 32 έκλεισαν ανοδικά, 70 πτωτικά, και 86 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύθηκε σήμερα ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο από την αρχή της συνεδρίασης, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 848,54 μονάδες. Παρά τα αρνητικά πρόσημα που καταγράφηκαν, δεν υπήρξαν ιδιαίτερες πιέσεις στις μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τις μετοχές των Βιοχάλκο, Aegean, με την μετοχή της Ιντρακάτ να σημειώνει σημαντικά κέρδη.

Το μικρό πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ, δεν έδειξε να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς και την ισοτιμία του ευρώ, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται πλέον στη συνεδρίαση της FED την επόμενη εβδομάδα.

Ουδεμία ανησυχία δεν προκαλεί μέχρι στιγμής η αβεβαιότητα που επικρατή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται από πλευράς επενδυτών η πρόθεση για μαζικές ρευστοποιήσεις, με τον γενικό δείκτη να βρίσκει σημαντική στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας μάλιστα το σήμα αγοράς.

Πακέτα συνεδρίασης

Νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και οι οποίες θα ξεκινήσουν από την 1η Νοεμβρίου. Τέλος, η ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων  θα μειωθεί στο -0,50%, από -0,40%, ενώ τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Η Pantelakis Sec διατήρησε για την μετοχή του ΟΠΑΠ αμετάβλητη την τιμή στόχο στα 12 ευρώ, καθώς και την σύσταση σε overweight.

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα ολοκλήρωσε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 895 μονάδες, και η στήριξη στις 811 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται για ένατη διαδοχική συνεδρίαση (16,45 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (25,37 εκατ. τεμάχια).

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα παρέμεινε και σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς έκλεισε στο ημερήσιο γράφημα σχεδόν επάνω στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, αλλά κάτω από αυτούς των πέντε και δέκα, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.442 μονάδες, και η στήριξη στις 1.278 μονάδες.

Με απώλειες ολοκλήρωσε σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος κατάφερε να κλείσει όμως πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 10,57 εκατ. τεμάχια έναντι 17,52 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 821 μονάδες, και η στήριξη στις 653 μονάδες.

Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων έκλεισε στα 8,52 ευρώ με πτώση 0,93%, με την αυριανή συνεδρίαση να κρίνεται κρίσιμη, καθώς θα κριθεί η διατήρηση της πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, αφού έκλεισε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ελάχιστα πάνω από αυτόν, παραμένοντας όμως κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 9,548 ευρώ, και η στήριξη στα 8,2011 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντρακάτ έκλεισε στα 2,10 ευρώ με κέρδη 4,48%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,1039 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6429 ευρώ.

Η μετοχή της Βιοχάλκο έκλεισε στα 3,91 ευρώ με πτώση 2,86%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 4,203 ευρώ, και η στήριξη στα 3,68 ευρώ.

Η μετοχή της Aegean έκλεισε στα 7,69 ευρώ με πτώση 3,15%, με τον «σταυρό του θανάτου» να διατηρείται για δεύτερη διαδοχική μέρα, και με το σήμα πώλησης να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στα 8,153 ευρώ, και η στήριξη στα 7,587 ευρώ.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 0,809% με άνοδο 0,87%, και της δεκαετίας στο 1,549% με άνοδο 0,2,99%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •