Κέρδη τεχνικής φύσεως στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τέλος στο τριήμερο πτωτικό σερί σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 857,30 μονάδες με άνοδο 0,88%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,50 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 59 έκλεισαν ανοδικά, 32 πτωτικά, και 99 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τις ήπιες διακυμάνσεις που επικράτησαν στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, το αγοραστικό ενδιαφέρον αυξήθηκε στη συνέχεια με τον γενικό δείκτη να φθάνει στο υψηλό των 857,58 μονάδων, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 844,14 μονάδες, με τις μετοχές των Φουρλή, Τράπεζα Πειραιώς, και ΜΠΕΛΑ να σημειώνουν τα μεγαλύτερα.

Παρά τα σημερινά κέρδη που πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, η σημερινή άνοδος μπορεί να αποδοθεί σε τεχνική αντίδραση έπειτα από την τριήμερη πίεση που ασκήθηκε στις μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Έκδηλη είναι η στάση αναμονής των επενδυτών, οι οποίοι αναμένουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών (ΕΚΤ αύριο και FED την επόμενη εβδομάδα), ώστε να επαναξιολογήσουν την επενδυτική τους πολιτική. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, στα θετικά μπορεί να συμπεριληφθεί η διατήρηση του γενικού δείκτη πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και πέριξ των 850 μονάδων, αναμένοντας την αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και παράλληλα του τζίρου, ο οποίος θα αυξήσει τις πιθανότητες ο γενικός δείκτης να κινηθεί πάνω από τις 900 μονάδες με αξιώσεις.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα ολοκλήρωσε μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 895 μονάδες, και η στήριξη στις 811 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση (22,33 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (25,99 εκατ. τεμάχια).

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα παρέμεινε και σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς έκλεισε στο ημερήσιο γράφημα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, αλλά κάτω από αυτούς των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.442 μονάδες, και η στήριξη στις 1.278 μονάδες.

Δεύτερη μέρα κερδών για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος κατάφερε να κλείσει πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 14,92 εκατ. τεμάχια έναντι 18,0 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 821 μονάδες, και η στήριξη στις 653 μονάδες.

Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων έκλεισε στα 8,60 ευρώ με πτώση 4,02%, με την αυριανή συνεδρίαση να κρίνεται κρίσιμη, καθώς θα κριθεί η διατήρηση της πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, παραμένοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 9,548 ευρώ, και η στήριξη στα 8,2011 ευρώ.

Η μετοχή του Φουρλή έκλεισε στα 5,39 ευρώ με κέρδη 4,05%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 5,714 ευρώ, και η στήριξη στα 5,026 ευρώ.

Η μετοχή της ΜΠΕΛΑ έκλεισε στα 17,28 ευρώ με κέρδη 3,78%, ολοκληρώνοντας εκ νέου πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 17,888 ευρώ, και την στήριξη στα 15,672 ευρώ.

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,905% με πτώση 0,22%, και του δεκαετούς στο 1,672% με άνοδο 0,78%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •