Σημαντική ανακάλυψη που λύνει το πρόβλημα των πλαστικών στις θάλασσες

Το μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης στους ωκεανούς βρίσκεται στο επίκεντρο των κινδύνων που απειλούν τον πλανήτη. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, είναι πιθανό ότι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ότι ψάρια στα νερά των θαλασσών, και γι ‘αυτό υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται ώστε να δημιουργήσουν λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.

Υπάρχει όμως ένα βακτήριο, το οποίο αναπτύχθηκε από τις μαθήτριες Jeanny Yao και Miranda Wang, οι οποίες το έχουν αναπτύξει από τα σχολικά τους χρόνια, και σήμερα αποκομίζουν τους καρπούς του. Έχουν ήδη κατοχυρωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχουν λάβει χρηματοδότηση 400 χιλιάδων δολαρίων ώστε να αρχίσουν να αναπτύσσουν το προϊόν.

Έχουν ήδη κερδίσει 5 βραβεία χάρη σε αυτό το έργο, κι έγιναν δημοφιλείς, καθώς ήταν οι νεότερες για να κερδίσουν το βραβείο επιστημονικής αξίας του Perlman. Όλα χάρη στα μικροσκοπικά βακτήρια που είναι ικανά να μετατρέψουν το πλαστικό σε CO2 και νερό. Η τεχνολογία χρησιμοποιείται με σκοπό να καθαρίσει τις παραλίες, και επίσης να παράγει πρώτες ύλες για ρούχα. “Είναι πρακτικά αδύνατο να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα πλαστικά, χρειαζόμαστε τεχνολογία για να σπάσουμε το υλικό και όλα γίνονται βιοδιασπώμενα”, λέει η Miranda Wang.

Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας χωρίζεται σε δύο μέρη: Πρώτα το πλαστικό διαλύεται και τα ένζυμα καταλύουν και έτσι το πλαστικό γίνεται εξαιρετικά εύπλαστο. Αυτά τα συστατικά τοποθετούνται σε σταθμό βιολογικού καθαρισμού, όπου συμπεριφέρονται σαν να ήταν υπολείμματα τροφίμων, ενώ διαρκεί μόλις 24 ώρες.

Πηγή:physics-astronomy.org