Με καλούς οιωνούς ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 868,10 μονάδες με κέρδη 1,12%, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη 4,38%, και μηνιαίες απώλειες 3,54%, τερματίζοντας το σερί των επτά θετικών διαδοχικών μηνών. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90,4 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 3,24 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 70 έκλεισαν ανοδικά, 36 πτωτικά, και 84 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε και σήμερα ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 868,12 μονάδες, και ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 858,84 μονάδες. Ο τζίρος διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και σήμερα, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το θετικό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, κυρίως λόγω της αναμονής των συνεδριάσεων της ΕΚΤ και της FED, καθώς και της μείωσης της έντασης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας, αποτελούν τους κύριους παράγοντες αντίδρασης του ελληνικού χρηματιστηρίου στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, με τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών να κεντρίζουν ελάχιστα το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, συγκαταλέγεται και η αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στο τελευταίο δίωρο, με τον γενικό δείκτη στο εξηντάλεπτο γράφημα να καταφέρνει να διασπά τελικά ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών.

Για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισε ο γενικός δείκτης πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (φίλτρο τρία), δημιουργώντας προσδοκίες για την επόμενη εβδομάδα, ενισχύοντας την προσπάθεια για κίνηση προς την περιοχή των 900 μονάδων.

Στα εβδομαδιαία στατιστικά, βελτιώθηκε η εικόνα των μετοχών του δείκτη FTSE25, καθώς το ποσοστό των μετοχών που ολοκλήρωσε την εβδομάδα με σήμα αγοράς αυξήθηκε στο 84%, έναντι 52% μια εβδομάδα νωρίτερα.

|Πακέτα συνεδρίασης

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της Εθνικής με 13,81%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή του Aegean με 3,92%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της ΕΛΤΟΝ με 10,72%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Ιντραλότ με 6,93%.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής με 7,45%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή του Μυτιληναίου με 10,06%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Νηρέα με 10,05%, ενώ τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Ιντρακόμ με 12,88%.

Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται, ολοκληρώνοντας πάνω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε στις αρχές του έτους, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 91 μονάδες, και η στήριξη στις 740 μονάδες, με τον όγκο να διαμορφώνεται (152,72 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (156,77 εκατ. τεμάχια), αποτυπώνοντας και την τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση στις αρχές της εβδομάδας. Αξίζει να σημειωθεί, πως από τα τέλη Ιουνίου ο γενικός δείκτης δεν έχει καταφέρει να κλείσει για πάνω από δύο διαδοχικές εβδομάδες με θετικό πρόσημο.

Ο δείκτης FTSEM κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 1,71%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.423 μονάδες, και η στήριξη στις 1.162 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 13,20%, ακυρώνοντας στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα πώλησης, και κλείνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 761 μονάδες, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 666 μονάδες .

Η μετοχή του Ικτίνου έκλεισε στα 1,08 ευρώ με κέρδη 1,69%, ολοκληρώνοντας πάνω από την υπερπουλημένη ζώνη, καθώς πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,1011 ευρώ, και η στήριξη στα 1,0287, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παραμένει με αρνητική κλίση.

Η μετοχή της ΕΛΤΟΝ έκλεισε στα 1,91 ευρώ με κέρδη 0,26%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,927 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6985 ευρώ, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με ελαφρός θετική κλίση.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,97% με άνοδο 2,65%, και του δεκαετούς στο 1,615% με άνοδο 1,64%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •