Που εστιάζεται πλέον η προσοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 843,42 μονάδες με άνοδο 1,42%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65,59 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στις 997.220 ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 64 έκλεισαν ανοδικά, 47 πτωτικά, και 79 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τις αρχικές απώλειες που κατέγραφε ο γενικός δείκτης, φθάνοντας στο χαμηλό των 825,30 μονάδων, η συνέχει ήταν διαφορετική, καθώς εντολές αγοράς στις μετοχές των Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνικής, ΕΛΠΕ, Eurobank, ΜΠΕΛΑ, Τράπεζας Πειραιώς, Σαράντη, και Τέρνα Ενεργειακής στάθηκαν η αφορμή για την αλλαγή κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο, ωθώντας τον γενικό δείκτη έως το υψηλό των 843,42 μονάδων.

Οι εκτιμήσεις της Moody’s, σύμφωνα με τις οποίες τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα παραμείνουν στις βαθμίδες των Βα3 Β2 για αρκετά χρόνια, προεξοφλώντας μια μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και πιθανή εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων από ένα νέο QE από την ΕΚΤ, δεν στάθηκε ικανή να αλλάξει το θετικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ως τεχνικής φύσεως μπορεί να χαρακτηριστεί και η σημερινή άνοδος, με τον γενικό δείκτη να κλείνει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο εάν θα καταφέρει να παραμείνει πάνω από αυτόν ή όχι, καθώς στην συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής υποχώρησε κάτω από αυτόν. Τέλος, η προσοχή στρέφεται και στο εξηντάλεπτο γράφημα, και στο εάν ο γενικός δείκτης θα καταφέρει να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών ή όχι, καθώς επίσης και στο εάν θα παραμείνει πάνω από αυτόν για περισσότερες από μία συνεδριάσεις ή θα υποχωρήσει κάτω από αυτόν.

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα κατάφερε να ολοκληρώσει πάνω από την γραμμή της ανοδικής τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, ενώ επίσης έκλεισε έπειτα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας μοιρασμένες τις πιθανότητες για διεύρυνση της αντίδρασης προς τις 850 μονάδες, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 850 μονάδες, και η στήριξη στις 822 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε σήμερα με θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (27,47 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (28,82 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο ημερήσιο γράφημα παρέμεινε σε πλευρική κίνηση, παραμένοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.543 μονάδες, και την στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν σήμερα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος κατάφερε να κλείσει πάνω από τον   κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 19,59 εκατ. τεμάχια έναντι 20,16 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 830 μονάδες, και η στήριξη στις 696 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 1,55 ευρώ με κέρδη 4,45%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα να παραμένει σε αγορά, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,6217 ευρώ, και η στήριξη στα 1,1915 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 2,42 ευρώ με κέρδη 4,40%, παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,4777 ευρώ, και η στήριξη στα 2,2763 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,7455 ευρώ με κέρδη 4,71%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών έπειτα από την συνεδρίαση της 9ης Αυγούστου, Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,7571 ευρώ, και η στήριξη στα 0,637 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 2,92 ευρώ με κέρδη 3,91%, παραμένοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκετε στα 3,1714 ευρώ, και η στήριξη στα 2,6313 ευρώ.

Η HSBC προέβη στην αύξηση της τιμής στόχου της μετοχής της ΜΠΕΛΑ, στα 20 ευρώ από 18 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας την σύσταση αγορά, καθώς επίσης και στην αύξηση της τιμής στόχου για την μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 12 ευρώ από 11 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας επίσης την σύσταση σε αγορά.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν και σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,008% με άνοδο 0,70%, και της δεκαετίας στο 1,717% με πτώση 0,23%, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,715%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    26
    Shares
  •  
  •  
  • 26
  •