Σε στάση αναμονής οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με μικρές απώλειες ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 828,95 μονάδες με πτώση 0,33%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,81 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 148,0 ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 51 έκλεισαν ανοδικά, 65 πτωτικά, και 74 παρέμειναν αμετάβλητες.

Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής είχε επίδραση και σήμερα έως τα μισά της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να φθάνει στο χαμηλό των 814,30 μονάδων, όπου στα επίπεδα αυτά ενεργοποιήθηκαν μικρές εντολές αγοράς περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης αρκετές από τις μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατάφεραν να βρεθούν σε θετικό έδαφος, με τον γενικό δείκτη να φθάνει έως το υψηλό των 830,79 μονάδων.

Η επιδείνωση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, δείχνει να προβληματίζει μέχρι στιγμής τους επενδυτές στα διεθνή χρηματιστήρια, οι οποίοι συνεχίζουν να παραμένουν σε στάση αναμονής, ενόψει και των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο περιορισμένος τζίρος που πραγματοποιήθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση, αποτυπώνει τις προθέσεις των επενδυτών να αποστασιοποιηθούν από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με το αρνητικό της σημερινής συνεδρίασης να έγκειται στο γεγονός ότι ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να βρει στήριξη στο εξηντάλεπτο γράφημα στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας μοιρασμένες πιθανότητες για συνέχιση της πτωτικής πορείας στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα ολοκλήρωσε κάτω από την γραμμή της ανοδικής τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, ενώ επίσης έκλεισε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 850 μονάδες, και η στήριξη στις 822 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε σήμερα με οριζόντια σχεδόν κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (19,43 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (28,58 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο ημερήσιο γράφημα διατηρήθηκε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, παραμένοντας κάτω από την γραμμή τάσης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.543 μονάδες, και την στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Προσπάθεια να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα κατέβαλε σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από τον  ο κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών ούτε και σήμερα, με το σήμα αγοράς να διατηρείται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 14,18 εκατ. τεμάχια έναντι 19,82 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 830 μονάδες, και η στήριξη στις 696 μονάδες.

Η μετοχή της Βιοχάλκο έκλεισε στα 3,86 ευρώ με κέρδη -1,03%, παραμένοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και κάτω από αυτούς των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,9884 ευρώ, και η στήριξη στα 3,2708 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 2,80 με κέρδη 2,19%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,9577 ευρώ, και η στήριξη στα 2,3039 ευρώ.

Η μετοχή του Σαράντη έκλεισε στα 7,74 ευρώ με κέρδη 0,52%, παραμένοντας σε πλευρική κίνηση, καθώς και μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πενήντα και διακοσίων ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 8,04339 ευρώ, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στα 7,6365 ευρώ.

Η μετοχή του Ικτίνου έκλεισε στα 1,054 ευρώ με πτώση 2,59%, παραμένοντας ελάχιστα πάνω από την υπερπουλημένη ζώνη, καθώς και κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,1011 ευρώ, και η στήριξη στα 1,0287, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παραμένει με αρνητική κλίση.

Η μετοχή της ΕΛΤΟΝ έκλεισε στα 1,91 ευρώ με κέρδη 6,70%, παραμένοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,927 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6985 ευρώ, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με θετική κλίση.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,150% με πτώση 1,96%, και της δεκαετίας στο 1,950% με πτώση 0,96%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    32
    Shares
  •  
  •  
  • 32
  •