Προς τα που οδεύει το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το Jackson Hole και την Κίνα;

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 831,70μονάδες με πτώση 1,60%, σημειώνοντας όμως εβδομαδιαία κέρδη 5%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,2 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στις 711.770 ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 23 έκλεισαν ανοδικά, 77 πτωτικά, και 90 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύθηκε σχεδόν σε ολόκληρη την συνεδρίαση σήμερα ο γενικός δείκτης, με τις πιέσεις να ενισχύονται στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης οδηγώντας τον γενικό δείκτη έως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 821,68 μονάδων.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι επενδυτές, μετά την ομιλία του προέδρου της FED Jerome Powell στο Jackson Hole, αναφέροντας πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα παράσχει μέτρα στήριξης στην περίπτωση που η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας πλήξη την αμερικανική οικονομία, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά πως δεν αναμένεται μια νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορεί οι δηλώσεις Powell να μην επηρέασαν σημαντικά τους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς δείκτες, οι απώλειες όμως του δολαρίου έναντι των βασικότερων νομισμάτων υποδηλώνουν την «απογοήτευση» των επενδυτών απέναντι στην πολιτική της FED. Τέλος, η σημερινή απόφαση της Κίνας για επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολαρίων, προδίδει ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας όχι μόνο δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο, αλλά θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον έως και τις εκλογές των ΗΠΑ το επόμενο έτος, όπως έχει προβλέψει πρόσφατα και η Goldman Sachs.

Τα δύο παραπάνω σημαντικά γεγονότα, αναμένεται να διατηρήσουν το αρνητικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται σε αυτό δεν προεξοφλούν μέχρι στιγμής κάποιο θετικό νέο για την ελληνική οικονομία, και τις εισηγμένες (πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων), με τις ρευστοποιήσεις να συνεχίζονται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Στα εβδομαδιαία στατιστικά, βελτιώθηκε η εικόνα των μετοχών του δείκτη FTSE25, καθώς το ποσοστό των μετοχών που ολοκλήρωσε την εβδομάδα με σήμα αγοράς αυξήθηκε στο 52%, έναντι καμίας μια εβδομάδα νωρίτερα.

Πακέτα συνεδρίασης

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της Εθνικής με 18,01%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή του ΟΠΑΠ με 1,88%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της Ολυμπιακής Τεχνικής με 16,83%, ενώ με εβδομαδιαίες απώλειες ολοκλήρωσε μόνο η μετοχή της AS Company με 2,60%.

Ο γενικός δείκτης έπειτα από τρεις εβδομάδες με απώλειες κατάφερε να ολοκληρώσει την εβδομάδα με θετικό πρόσημο, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, ολοκληρώνοντας πάνω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε στις αρχές του έτους, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 855 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 740 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται (107,31 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (157,05 εκατ. τεμάχια), αποτυπώνοντας και την τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση στις αρχές της εβδομάδας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα ολοκληρώθηκε.

Ο δείκτης FTSEM κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 6%, παραμένοντας στο εβδομαδιαίο γράφημα κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.423 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 12,10%, διατηρώντας στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα πώλησης, και παραμένοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 761 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 666 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή του Ικτίνου έκλεισε στα 1,082 ευρώ με κέρδη 2,85%, ολοκληρώνοντας πάνω από την υπερπουλημένη ζώνη, καθώς κι ανάμεσα στους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,1011 ευρώ, και η στήριξη στα 1,0287, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παραμένει με αρνητική κλίση.

Η μετοχή της ΕΛΤΟΝ έκλεισε στα 1,79 ευρώ με κέρδη 3,77%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,927 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6985 ευρώ, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με θετική κλίση.

Μικτή εικόνα καταγράφηκε σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 1,157% με πτώση 0,34%, και του δεκαετούς στο 1,942% με απώλειες 0,41%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •