Τραπεζικό sell-off στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 831,16 μονάδες με πτώση 1,08%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 65,36 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 6,61 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 28 έκλεισαν ανοδικά, 89 πτωτικά, και 73 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την αρχή της συνεδρίασης υπήρξαν πιέσεις στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, και ιδιαίτερα σε αυτές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 822,03 μονάδων. Προς τα μέσα της διαπραγμάτευσης, μικρές εντολές αγοράς κατάφεραν να περιορίσουν ελαφρώς τις απώλειες, με τις μετοχές των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, LAMDA Development, και Σαράντη να ξεχωρίζουν σε κέρδη.

Η αυξημένη μεταβλητότητα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, σε συνδυασμό με μετριοπαθείς εκτιμήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο, δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αποτυπώνεται και στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, προεξοφλώντας ίσως μέτριες αποδόσεις για την ελληνική οικονομία.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό ήταν σήμερα το γεγονός, ότι τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές της μεσαίες κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες από αυτές να δέχονται οι μετοχές των Άβακα, Τράπεζας Αττικής, Ικτίνου, Κέκρωπα, MIG, Ολυμπιακής Τεχνικής, Παπουτσάνη, και Profile, αποτυπώνοντας ίσως το τέλος του ανοδικού ράλι για αρκετές από τις μετοχές του δείκτη FTSEM.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα, ολοκλήρωσε για έκτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, βρίσκοντας μέχρι στιγμής στήριξη στην γραμμή τάσης των 822 μονάδων, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 900 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε σήμερα με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (29,94 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (31,06 εκατ. τεμάχια). Η προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις συνεχίζει να παραμένει στραμμένη, στο εάν ο γενικός δείκτης θα καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από την γραμμή τάσης, που αποτελεί και στήριξη, των 822 μονάδων, ή θα κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα διασπώντας το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς στο ημερήσιο γράφημα έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες δύο συνεδριάσεις και κυρίως στο εάν θα καταφέρει να βρεθεί πάνω από αυτόν ή όχι. Το σήμα πώλησης παρέμεινε, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.543 μονάδες, και η στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσε σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, κλείνοντας σε απόσταση «αναπνοής» από τον  ο κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες δύο συνεδριάσεις και κυρίως στο εάν θα καταφέρει να βρεθεί πάνω από αυτόν ή όχι, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 20,27 εκατ. τεμάχια έναντι 20384 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 830 μονάδες, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στις 660 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 1,385 ευρώ με πτώση 5,14%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, καθώς και κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,496 ευρώ, και η στήριξη στα 1,1915 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 2,145 ευρώ με πτώση 5,71%, παραμένοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,3954 ευρώ, και η στήριξη στα 1,8941 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,72 ευρώ με πτώση 3,36%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, καθώς και στο όριο της υπερπουλημένης ζώνης, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,7435 ευρώ, και η στήριξη στα 0,637 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 2,562 ευρώ με πτώση 6,15%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, 2,7573 ευρώ, και η στήριξη στα 2,2987 ευρώ.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,266% με πτώση 0,31%, και της δεκαετίας στο 2,174% με πτώση 0,18%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.