Μπαίνει σε τεχνικές περιπέτειες ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α;

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 840,27 μονάδες με πτώση 0,77%, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες 5,07%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 34,97 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 3,66 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 31 έκλεισαν ανοδικά, 69 πτωτικά, και 90 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τα αρχικά κέρδη του γενικού δείκτη την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, όπου κι έφθασε στο υψηλό των 852,21 μονάδων η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω των πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, επηρέασε και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τις ρευστοποιήσεις να οδηγούν τον γενικό δείκτη σε αρνητικό έδαφος, έως και το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 836,93 μονάδων.

Παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε σήμερα, δεν υπήρξαν ιδιαίτερες μεταβολές στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, σε αντίθεση με αυτές του δείκτη FTSEM, όπου από ότι αποδεικνύεται μέχρι στιγμής διατηρεί το επενδυτικό ενδιαφέρον αμείωτο, με τις μετοχές των Ιντρακάτ και Profile να ξεχωρίζουν σε κέρδη, κι αυτές των Ιντραλότ και Ιντρακόμ να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Οι ρευστοποιήσεις που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν δείχνουν για την ώρα να εμπνέουν κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς οι όγκοι παραμένουν χαμηλοί, με τον κινητό μέσο όρο των βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» στο εβδομαδιαίο γράφημα από αυτόν των διακοσίων ημερών, και με τις αποτιμήσεις να έχουν επιστρέψει σε «πιο λογικά» επίπεδα.

Πακέτα συνεδρίασης

Στα εβδομαδιαία στατιστικά, οι μετοχές του δείκτη FTSE25 που έχουν ολοκληρώσει με σήμα αγοράς ανήλθαν στο 4% (Ελλάκτωρας) έναντι 66% την προηγούμενη εβδομάδα, αποτυπώνοντας το αρνητικό κλίμα που επικράτησε την εβδομάδα που μας πέρασε στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Τιτάνα με 0,41%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Alpha Bank με 16,09%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Νηρέα με 2,09%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Ιντρακόμ με 16,70%.

Ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να κλείσει την εβδομάδα με θετικό πρόσημο, διατηρώντας όμως το σήμα αγοράς, και παραμένοντας κάτω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε στις αρχές του έτους, δείχνοντας να βρίσκει σημαντική στήριξη στο επίπεδο των 839 μονάδων. Η αντίσταση βρίσκεται στις 956 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 798 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται (140,9 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (161,55 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSEM κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 7,04%, κλείνοντας στο εβδομαδιαίο γράφημα κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, διατηρώντας όμως το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.798 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.178 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 10,99%, διατηρώντας στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, υποχωρώντας όμως κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 957 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 667 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της Ιντρακάτ έκλεισε στα 1,73 ευρώ με κέρδη 2,06%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,9537 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6604 ευρώ.

Η μετοχή της Profile έκλεισε στα 3,64 ευρώ με κέρδη 2,54%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,7949 ευρώ, και η στήριξη στα 3,2810 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντραλότ έκλεισε στα 0,475 ευρώ με πτώση 3,06%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,5212 ευρώ, και η στήριξη στα 0,4171 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντρακόμ έκλεισε στα 0,968 ευρώ με πτώση 4,16%, επιστρέφοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών μετά την συνεδρίαση της Τετάρτης, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,0578 ευρώ, και η στήριξη στα στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στα 0,928 ευρώ.

Μικτή εικόνα καταγράφηκε σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,244% με πτώση 0,48%, και της δεκαετίας στο 2,138% με οριακές απώλειες 0,05%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    46
    Shares
  •  
  •  
  • 46
  •