«Κύμα» ρευστοποιήσεων έπληξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Νέες πιέσεις δέχθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 837,56 μονάδες με απώλειες 0,82%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 59,71 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στις 637.500 χιλ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 34 έκλεισαν ανοδικά, 73 πτωτικά, και 83 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να φθάνει στο υψηλό των 359,33 μονάδων, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς το άνοιγμα του αμερικανικού χρηματιστηρίου συνοδεύτηκε από σημαντικές απώλειες για τους αμερικανικούς δείκτες συμπαρασέρνοντας και τους ευρωπαϊκούς, οδηγώντας τον γενικό δείκτη μέχρι το χαμηλό των 837,36 μονάδες. Οι μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, προκαλούν έντονες ανησυχίες για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα διαρκέσουν έως τις αμερικανικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο.

Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στις μετοχές των Cenergy, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Τράπεζα Πειραιώς, Ιντραλότ, Τράπεζα Αττικής, Ιντρακόμ, Κέκρωπα, ΚΡΙ ΚΡΙ, Ολυμπιακή Τεχνική, Παπουτσάνης, και MIG, χωρίς κάποια τόσο από την μεγάλη, όσο και από την μεσαία κεφαλαιοποίηση να ξεχωρίζει σε κέρδη. Η παρατεταμένη ανησυχία στα διεθνή χρηματιστήρια δείχνει να επηρεάζει άμεσα και το ελληνικό, καθώς τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές ρευστοποιούν μέρος των θέσεων τους προκειμένου να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες στις ανεπτυγμένες αγορές, με την προσφερόμενη ποσότητα (έστω και περιορισμένη)  να μην μπορεί να απορροφηθεί από αγοραστές.

Πακέτα συνεδρίασης

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα, ολοκλήρωσε για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει για τρίτη μέρα, σηματοδοτώντας εκτός απροόπτου και την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 900 μονάδες, και την στήριξη στις 822 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε και σήμερα με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (26,16 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (32,55 εκατ. τεμάχια). Η προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις συνεχίζει να παραμένει στραμμένη, στο εάν ο γενικός δείκτης θα παραμείνει κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών ή θα βρει στήριξη σε αυτόν, καθώς σήμερα ήταν η δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση που έκλεισε κάτω από αυτόν.

Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς στο ημερήσιο γράφημα έκλεισε για τέταρτη διαδοχική μέρα κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, παραμένοντας κάτω από την γραμμή τάσης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.543 μονάδες, και την στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Σε πτωτική τάση παραμένει ο τραπεζικός δείκτης, κλείνοντας για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον  ο κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται για τρίτη διαδοχική μέρα, παραμένοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 17,67 εκατ. τεμάχια έναντι 21,89 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 830 μονάδες, και η στήριξη στις 696 μονάδες.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 2,53 ευρώ με πτώση 3,80%, ακυρώνοντας το σήμα αγοράς, και παραμένοντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,8238 ευρώ, και η στήριξη στα 2,503 ευρώ.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε σήμερα η μετοχή της Ιντραλότ, η οποία έκλεισε στα 0,476 ευρώ με πτώση 7,57%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και ακυρώνοντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,5663 ευρώ, και η στήριξη στα 0,4482 ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Ιντρακόμ, η οποία έκλεισε στα 0,98 ευρώ με πτώση 6,31%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και με το σήμα πώλησης να διατηρείται για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,1783 ευρώ, και η στήριξη στα 0,90 ευρώ.

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος έθεσε νέα τιμή στόχο για την μετοχή της Ιντραλότ, στα 0,52 ευρώ από 0,49 προηγουμένως, διατηρώντας την σύσταση ουδέτερη.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,122% με άνοδο 1,35 %, και της δεκαετίας στο 1,998% με πτώση 0,15%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •