Σε απεργία οι πιλότοι της RYANAIR. Ακυρώνονται Ελληνικές πτήσεις;

Οι πιλότοι της αεροπορικής εταιρίας Ryanair που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισαν πριν λίγο να περάσουν σε σειρά κινητοποιήσεων για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας.

Να θυμόμαστε ότι η RYANAIR είναι εταιρία με μεγάλη χρήση του άθλιου νόμου ‘συμβάσεων μηδενικών ωρών’, που αποτελούν τις αθλιότερες συνθήκες εργασίας στη Βρετανία.

Η Βρετανική Ένωση πιλότων (Balpa) ανακοίνωσε δύο απεργίες.

Η πρώτη θα λάβει χώρα στις 22-23 Αυγούστου, ενώ η δεύτερη απεργία θα είναι από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς θα επηρεαστούν πτήσεις, μερικές από τις οποίες πιθανώς θα ακυρωθούν.

Κάποιες απο αυτές ίσως ειναι και Ελληνικές πτησεις, αν και επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει ως τώρα για αυτό.

Η ενωση πιλότων ξεκαθάρισε οτι οι πιλότοι δεν είχαν άλλη επιλογή μετά τις «δεκαετίες που η Ryanair αρνήθηκε να ασχοληθεί με συνδικάτα».

Αυταρχισμός της διοίκησης

Οι απεργίες έρχονται ως απάντηση στην ΄προειδοποίηση της αεροπορικής εταιρείας΄ για απολύσεις μετά από μια απότομη πτώση των τριμηνιαίων κερδών κατά  21%, λόγω του υψηλότερου κόστους για τα καύσιμα και το προσωπικό και της μείωσης των τιμών των εισιτηρίων.Οι διαφωνίες των πιλότων αφορούν από θέματα συντάξεων, αλλά και επιδόματα που προσπάθησε να κόψει η αυταρχική διοίκηση της εταιρίας.

Η απεργία είναι νόμιμη καθώς το 72% των μελών της στην εταιρεία είχε λάβει μέρος στην ψηφοφορία με το 80% των υποστηρικτών της απεργιακής δράσης.

Στις 31 Ιουλίου, το αφεντικό της Ryanair Michael O’Leary είπε οτι η αεροπορική εταιρεία ‘έχει 900 υπερβάλλοντες πιλότους και μέλη πληρώματος’.

Οικονομικά αίτια

Η πτώση κερδών προήλθε κυρίως από τον πόλεμο τιμών στην Γερμανία, όπου η Ryanair αντιμετώπιζε σκληρό ανταγωνισμό.

Θυμίζουμε ότι η Γερμανική αγορά εισήλθε σε κρίση το τελευταίο εξάμηνο, με πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ επίσης η Βρετανική αεροπορική εταιρία Flybe χρεοκόπησε, ενώ η Thomas Cook, που επίσης έχει αεροπλάνα, βρίσκεται σε κρίση.

Η κατάρρευση των αεροπορικών εταιριών είναι χαρακτηριστικό ότι η Βρετανική οικονομία, που είναι η πρώτη πάντα που εισέρχεται και βγαίνει από κρίσεις στη  Ευρώπη, μάλλον εισέρχεται σε κρίση πολύ σύντομα. Η αποδυνάμωση της βρετανικής λίρας είναι επίσης ένα ακόμη δείγμα, που ασφαλώς συναινεί σε μείωση κερδών αεροπορικών εταιριών αλλά και χρεοκοπίες τέτοιων εταιριών και εταιριών υπηρεσιών tour operators.

new-economy.gr

ρεπορταζ- BBC

  •  
  •  
  •  
  •  
  •