Τι σημαντικό αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 885,11 μονάδες με πτώση 1,11%, σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες 0,63%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,25 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 22,21 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 38 έκλεισαν ανοδικά, 70 πτωτικά, και 82 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύτηκε σήμερα καθ’όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 882,72 μονάδες. Από τις μετοχές που ξεχώρισαν σήμερα σε κέρδη, ήταν αυτές των ΜΟΗ, Ελλάκτωρ, Άβαξ, και Πλαστικών Θράκης, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Cenergy, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς, Φουρλή, Τράπεζας Αττικής, και MIG.

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στα διεθνή χρηματιστήρια, κυρίως λόγω του φόβου επιδείνωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, έπληξε και το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σε παρόμοιες καταστάσεις τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ρευστοποιούν θέσεις σε περιφερειακές αγορές, προκειμένου να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες σε ώριμες.

Για ακόμη μία φορά τους τελευταίους έξι μήνες επιβεβαιώθηκαν τα στατικά, καθώς ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να ολοκληρώσει για τρίτη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο, κάτι που έχει να συμβεί από τα τέλη Φεβρουαρίου. Στην περίπτωση που η στατιστική του γενικού δείκτη διατηρηθεί και τις επόμενες εβδομάδες, τότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε από τεχνικής άποψης «χρυσό σταυρό», καθώς ο κινητός μέσος όρος των πενήντα ημερών βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο να διασπάσει αυτόν των διακοσίων, αλλάζοντας την μακροχρόνια τάση, και οδηγώντας τον γενικό δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες. Ευσεβής πόθοι; Ίδωμεν!

Πακέτα συνεδρίασης

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της Τράπεζας Πειριαώς με 5,36%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Cenergy με 5,77%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της Τράπεζας Αττικής με 7,82%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή του Κέκρωπα με 5,44%.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (πλην Τιτάνα), το ποσοστό αυτών που ολοκλήρωσε την εβδομάδα με σήμα αγοράς διαμορφώθηκε στο 66%, από 80% μια εβδομάδα νωρίτερα, με την μετοχή της Eurobank να είναι η μόνη από τις τέσσερις τραπεζικές συστημικές μετοχές που έκλεισε με σήμα πώλησης.

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος διατηρεί την τιμή στόχο των 13,0 ευρώ για την μετοχή του ΟΤΕ, καθώς και την σύσταση αγορά.

Ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να κλείσει για τρίτη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο, διατηρώντας όμως το σήμα αγοράς, και ολοκληρώνοντας κάτω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε στις αρχές του έτους, αλλά πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 956 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 798 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται (160,51 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (162,98 εκατ. τεμάχια).

Σε ανοδικό κανάλι παρέμεινε και αυτή την εβδομάδα ο δείκτης FTSEM, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη 0,72%, κλείνοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, και διατηρώντας αυξημένες τις πιθανότητες διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.798 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.178 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Μικτή εικόνα καταγράφηκε σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,115% με πτώση 0,80%, και της δεκαετίας στο 2,053% με άνοδο 0,29%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •