Νέο πόρισμα της Γερουσίας για την παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της Πέμπτη, ανακοινώνοντας ότι τα συστήματα εκλογών και στις 50 πολιτείες στοχεύθηκαν από τη Ρωσία το 2016, μια προσπάθεια πιο εκτεταμένη από ό, τι είχε αναγνωριστεί προηγουμένως, και η οποία σε μεγάλο βαθμό δεν καταγράφηκε από τις πολιτείες και τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους εκείνη την εποχή.

Αλλά ενώ η προειδοποίηση της διμερούς έκθεσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ευάλωτες στις επόμενες εκλογές, τα συμπεράσματά της ήταν τόσο έντονα διατυπωμένα με την επιμονή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ότι ακόμη και κάποιες βασικές συστάσεις για το 2020 είχαν καταστραφεί.

Η έκθεση – ο πρώτος τόμος πολλών που θα δημοσιευθούν από την έρευνα της επιτροπής για την εκλογική παρέμβαση της Ρωσίας το 2016 – ήρθε 24 ώρες μετά την προειδοποίηση του πρώην ειδικού συμβούλου Robert Mueller ότι η Ρωσία κινείται και πάλι με σκοπό την παρέμβαση.

Ενώ οι λεπτομέρειες πολλών από τις «επιθέσεις» που κατευθύνθηκαν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, κυρίως στο Ιλλινόις και την Αριζόνα, είναι γνωστές, η επιτροπή περιέγραψε «ένα πρωτοφανές επίπεδο δραστηριότητας κατά της κρατικής εκλογικής υποδομής» που αποσκοπεί σε μεγάλο βαθμό στην αναζήτηση τρωτών σημείων στην ασφάλεια των εκλογικών συστημάτων.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι άλλαξαν οι ψήφοι σε μηχανές ψηφοφορίας, οι «οι Ρώσοι hackers ήταν σε θέση να διαγράψουν ή να αλλάξουν δεδομένα ψηφοφόρων» στη βάση δεδομένων των ψηφοφόρων του Ιλλινόις. Η επιτροπή δεν βρήκε αποδεικτικά στοιχεία ότι το έπραξαν.

Στη μαρτυρία του προς δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές την Τετάρτη, ο Mueller προσπάθησε να τονίσει τη συνεχιζόμενη απειλή ότι η Ρωσία ή άλλοι αντίπαλοι θα προσπαθούσαν να παρέμβουν στις εκλογές του 2020. Είπε ότι πολλές άλλες χώρες «αναπτύσσουν την ικανότητα να αναπαράγουν αυτό που έκαναν οι Ρώσοι».

Ενώ τα ευρήματα της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας ήταν διμερή, ήρθαν σε μια μέρα που ο γερουσιαστής Mitch McConnell του Kentucky, ο αρχηγός της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, κινήθηκε και πάλι ώστε να αποκλείσει την εξέταση της νομοθεσίας για την εκλογική ασφάλεια που υπέβαλαν οι Δημοκρατικοί.

Πηγή:gulfnews.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •