Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ εξαιτίας του πετρελαίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βιετνάμ επέκτεινε το χρονοδιάγραμμα του για εξόρυξη πετρελαίου στην Vanguard Bank στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Πεκίνο.

Η Κίνα αντιμετώπισε τις γεωτρήσεις του Βιετνάμ εντός των αμφισβητούμενων υδάτων και προσπάθησε να σταματήσει τη δραστηριότητα, ανέφερε το South China Morning Post (SCMP). Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ επέμεινε ότι θα προστατεύσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα, διεκδικώντας ολόκληρη τη θάλασσα υπό την κυριαρχία της. Η Εταιρεία Διασφάλισης Ναυτιλιακής Ασφάλειας του Νοτίου Βιετνάμ επιβεβαίωσε την επέκταση της εξέδρας Hakuryu-5 από τις 30 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η προκλητική ενέργεια του Βιετνάμ, ώθησε την Κίνα να κατηγορήσει τη χώρα ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα του Πεκίνου στην Vanguard Bank από τον Μάιο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσιούνγκι δήλωσε: «Η Κίνα έχει ήδη εκφράσει τη στάση της και διατηρεί επαφή με την πλευρά του Βιετνάμ. Καλούμε το Βιετνάμ να χειριστεί σωστά το περιστατικό».

Η Κίνα έχει στείλει σκάφη στην περιοχή ώστε να εμποδίσει την εξόρυξη πετρελαίου του Βιετνάμ, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Πηγή:express.co.uk

  •  
    3
    Shares
  •  
  •  
  • 3
  •