Πόσο ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια για την συνέχεια στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 890,70 μονάδες με άνοδο 0,53%, και πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 2,64%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,76 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 7,22 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 62 έκλεισαν ανοδικά, 52 πτωτικά, και 76 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά το αρνητικό πρόσημο που καταγράφηκε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 883,72 μονάδων, στην συνέχεια εκδηλώθηκαν επιλεκτικές αγορές σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οδηγώντας τον γενικό δείκτη σε θετικό έδαφος, έως το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 892,18 μονάδων. Από τις μετοχές που ξεχώρισαν σήμερα σε κέρδη, ήταν αυτές των Εθνικής, Μυτιληναίου, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Άβακα, και Παπουτσάνη, χωρίς όμως να υπάρξουν ιδιαίτερες πιέσεις σε μετοχές του δείκτη FTSE25, και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα, καθώς στο εβδομαδιαίο γράφημα ο γενικός δείκτης κατάφερε να ολοκληρώσει πάνω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, με τον όγκο όμως να διαμορφώνεται για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Επίσης, ο γενικός δείκτης έκλεισε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με κέρδη, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην επόμενη, καθώς έχει να πραγματοποιήσει πάνω θετικό πρόσημο για πάνω από δύο εβδομάδες από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Τέλος, το ποσοστό των μετοχών του δείκτη FTSE25 που ολοκλήρωσε την εβδομάδα με σήμα αγοράς αυξήθηκε σημαντικά, εντείνοντας την προσοχή για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Πακέτα συνεδρίασης

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της ΔΕΗ με 22,76%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Motor Oil με 2,02%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Άβακα με 13,18%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή του Κέκρωπα με 6,97%.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης το 80% αυτών ολοκλήρωσε με σήμα αγοράς, έναντι 60% την προηγούμενη εβδομάδα, με τις μετοχές των Alpha Bank, Motor Oil, ΟΤΕ, Τράπεζας Πειραιώς, και Σαράντη να κλείνουν με σήμα πώλησης. Τέλος, η μόνη μετοχή του δείκτη FTSE25 που έκλεισε πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, ήταν αυτή της ΓεκΤέρνα.

Ο γενικός δείκτης πραγματοποίησε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κέρδη, διατηρώντας το σήμα αγοράς, και ολοκληρώνοντας πάνω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε στις αρχές του έτους, καθώς και πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 956 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 798 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται (133,04 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (163,15 εκατ. τεμάχια).

Διατηρήθηκαν οι ανοδικές τάσεις και αυτή την εβδομάδα για τον δείκτη FTSEM, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 2,18%, ολοκληρώνοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, και αυξάνοντας τις πιθανότητες διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.798 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.178 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 2,468 ευρώ με κέρδη 2,83%, διατηρώντας το σήμα αγοράς, και κλείνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,5057 ευρώ, και η στήριξη στον ΚΜΟ50 ημερών, στα 2,2488 ευρώ.

Η μετοχή του Άβακα έκλεισε στα 0,79 ευρώ με κέρδη 3,95%, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,8186 ευρώ, και η στήριξη στα 0,6987 ευρώ, ολοκληρώνοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,104% με πτώση 0,90%, και της δεκαετίας στο 2,08% με άνοδο 0,68%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    27
    Shares
  •  
  •  
  • 27
  •  

One thought on “Πόσο ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια για την συνέχεια στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Comments are closed.