Τι σημαντικό σηματοδοτεί η σημερινή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Την τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με θετικό πρόσημο πραγματοποίησε σήμερα ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο οποίος έκλεισε στις 885,99 μονάδες με άνοδο 1,33%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78,22 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 2,05 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 71 έκλεισαν ανοδικά, 45 πτωτικά, και 75 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα από την αρχή της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να στρέφουν κυρίως το ενδιαφέρον προς τους προς τις μη τραπεζικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 892,37 μονάδες. Από την σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των Φουρλή, Τιτάνα, Εθνικής, Eurobank, LAMDA Development, ΜΠΕΛΑ, Τράπεζας Αττικής, και Άβακα, ενώ πιέσεις δέχθηκαν αυτές των Cenergy, ΔΕΗ, ΙΝΚΑΤ, Κέκρωπα, Νηρέα, Πλαίσιο, και ΙΝΛΟΤ.

Σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν από την σημερινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε το gap που είχε δημιουργηθεί στις 9 του μήνα στις 878 μονάδες, αυξάνοντας τις πιθανότητες για διόρθωση στις επόμενες συνεδρίασης. Στο εξηντάλεπτο διάγραμμα, ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, κάτι το οποίο πιθανών να τον οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα στις επόμενες συνεδριάσεις, μιας και το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης υπήρξαν ρευστοποιήσεις, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με θετική κλίση.

Προς υψηλότερα επίπεδα κινήθηκε και σήμερα ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται πλέον στις 939 μονάδες, και η στήριξη στις 820 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με ελαφρώς θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (29,11 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (32,9 εκατ. τεμάχια).

Πακέτα συνεδρίασης

Σταθερά σε ανοδική τάση παρά τις σημερινές απώλειες διατηρήθηκε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος στο ημερήσιο γράφημα έκλεισε για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, ολοκληρώνοντας κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, όπου πιθανών στις επόμενες συνεδριάσεις να πραγματοποιήσει διόρθωση, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.543 μονάδες, και την στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Η μετοχή του Φουρλή έκλεισε στα 5,74 ευρώ με κέρδη 6,30%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 6,7795 ευρώ, και η στήριξη στα 5,356 ευρώ.

Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια της αμετάβλητα, επισημαίνοντας στην ανακοίνωση της ότι: «το συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και σε κάθε περίπτωση, όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς το στόχο της μεσοπρόθεσμα».

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,039% με άνοδο 1,46%, και της δεκαετίας στο 2,006% με άνοδο 0,85%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •