«Ξαναχτύπησε» το μυστηριώδες fund QCM

Το γνωστό από την υπόθεση της Folli Follie fund Quintessential Capital Management «ξαναχτύπησε», αυτή την φορά την ιταλική εταιρεία Bio-On SpA η οποία  με την έρευνα, την ανάπτυξη, την παραγωγή, και την εμπορία συστημάτων που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές.

Στις 19 Ιουλίου το QCM σε έκθεση του, ανέφερε ότι: « Η Bio-On SpA είναι ένα οικοδόμημα από τραπουλόχαρτα. Όλα τα έσοδα της Bio-on προέρχονται από εικονικές εταιρείες που ελέγχονται ή συνδέονται με την ίδια, ενώ αυτές οι εικονικές εταιρείες δεν έχουν ουσιαστικά παραγωγή ή δικές τους πωλήσεις. Υπάρχουν απαιτήσεις περίπου €60 εκατ.  που δεν έχουν ποτέ συλλεχθεί. Παράλληλα, το μοναδικό εργοστάσιο της Bio-on αναπτύχθηκε με κόστη ανά τόνο 15 φορές υψηλότερα από τον ανταγωνισμό, ενώ ο όγκος της παραγωγής είναι σήμερα κοντά στο μηδέν. Η Banca Finnat, το μόνο ίδρυμα που καλύπτει τη μετοχή της Bio-on, φαίνεται να διατηρεί μερίδιο σε δύο εικονικές εταιρείες της Bio-on που ευθύνονται για μεγάλο μέρος των απαιτήσεων και των πωλήσεων, χωρίς να το έχει κοινοποιήσει. Η πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση της Bio-on είναι επισφαλής καθώς τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία είναι το αντιοικονομικό εργοστάσιό της και απαιτήσεις  αμφισβητούμενης δυνατότητας ανάκτησης».

Από την πλευρά της η Bio-On SpA προέβη σήμερα σε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία:« Διαψεύδει πλήρως τις κατηγορίες παρατυπιών της διοίκησής της και ότι η εταιρεία παρέχει λάθος πληροφόρηση στην αγορά, εξετάζοντας την περίπτωση να προσφύγει στα δικαστήρια εναντίων του QCM».  Η μετοχή της εταιρείας ανεστάλη σήμερα στο χρηματιστήριο του Μιλάνο, σημειώνοντας απώλειες 10,31%, στα 49,60 ευρώ, καθώς σήμερα δημοσιεύθηκε η έκθεση της Quintessential Capital Management.

Ποιο είναι το fund QCM

Ανατρέχοντας κανείς στην ιστοσελίδα www.qcmfunds.com θα λάβει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το Quintessential Capital Management, καθώς πέραν της διεύθυνσης του, η οποία βρίσκεται στην 330 Madison Avenue, 6th Floor New York, NY 10017 U.S.A, δεν δίνονται άλλες πληροφορίες σχετικά με την διοίκηση της εταιρείας, αλλά και την επενδυτική του ομάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.fortunegreece.com, η Quintessential Capital Management είναι ένα μικρού μεγέθους κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση μικρότερα των 50 εκατ. δολαρίων, ενώ ο ιδρυτής της εταιρείας Gabriel Grego ξεκίνησε την καριέρα του από το Ισραήλ όπου είχε εργαστεί στον όμιλο SFK και το 2008 ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Zanshin Capital.

Όπως προκύπτει από τον λογαριασμό της QCM στο linkedin, ιδρύθηκε το 2013 και απασχολεί προσωπικό έως δέκα άτομα. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, είναι, πως ένα μικρό fund έχει την δυνατότητα να ερευνήσει εις βάθος εταιρείες του μεγέθους της Folli Follie ή της Globo παλαιότερα, μιας και μια τέτοιου είδους έρευνα απαιτεί και μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, και πολύ χρόνο, αλλά και μεγάλο κόστος;

Η SEC

Στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.fortunegreece.com, το συγκεκριμένο fund διαχειρίζεται κεφάλαια μικρότερα των 50 εκατ. δολαρίων. Αυτό όμως που προκύπτει από τον κανονισμό της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, https://www.sec.gov/answers/rule504.htm και https://www.sec.gov/answers/formd.htm είναι: «Στο άρθρο 504 του κανονισμού D προβλέπεται εξαίρεση από τις απαιτήσεις εγγραφής των ομοσπονδιακών νόμων περί κινητών αξιών για ορισμένες εταιρείες όταν αυτές προσφέρουν και πωλούν έως και 5.000.000 δολάρια των τίτλων τους σε οποιαδήποτε δωδεκάμηνη περίοδο. Εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, όπου οι αγοραστές κινητών αξιών που προσφέρονται σύμφωνα με το άρθρο 504 του Κανονισμού λαμβάνουν “περιορισμένους” τίτλους, πράγμα που σημαίνει ότι οι τίτλοι δεν μπορούν να πωληθούν για τουλάχιστον έξι μήνες ή ένα χρόνο χωρίς να τις καταχωρίσουν.

Οι εταιρείες που υπάγονται στις απαιτήσεις του άρθρου 504, δεν χρειάζεται να καταχωρίσουν την προσφορά κινητών αξιών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το αποκαλούμενο «Έντυπο D» στην SEC μετά την πρώτη πώληση των τίτλων τους. Το Έντυπο D είναι μια σύντομη ενημέρωση που περιλαμβάνει τα ονόματα και τις διευθύνσεις των εταιρειών, των διευθυντικών στελεχών και μερικές λεπτομέρειες για την προσφορά τίτλων, καθώς και μερικές άλλες πληροφορίες για την εταιρεία. Μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων EDGAR της SEC, ώστε να διαπιστώσει εάν η εταιρεία έχει υποβάλει έντυπο D.»

new-economy.gr