Σε υποτονικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 864,99 μονάδες με πτώση 0,32%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,03 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 5,89 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 53 έκλεισαν ανοδικά, 47 πτωτικά, και 90 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τα αρχικά κέρδη που κατέγραψε ο γενικός δείκτης, έως και 1%, φθάνοντας στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 787,01 μονάδων, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς πιέσεις κυρίως στις τραπεζικές μετοχές τον υποχρέωσαν σε υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα, έως και το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 864,17 μονάδων.

Από την σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των ΔΕΗ (λόγω σχεδίου εξυγίανσης), της Cenergy, και των Ελληνικών Πετρελαίων, με αυτές των Τράπεζας Πειραιώς και Alpha Bank να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Καλύτερη ήταν η εικόνα για τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την μετοχή της Ολυμπιακής Τεχνικής να σημειώνει σημαντικά κέρδη, και να ακολουθούν αυτές των Ιντρακάτ, και Πλαστικών Θράκης, ενώ στον αντίποδα η μετοχή της Τράπεζας Αττικής δέχθηκε σήμερα σημαντικές πιέσεις.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού εχθές έδειξαν να μην πείθουν την χρηματιστηριακή αγορά, με το κύριο χαρακτηριστικό της σήμερα να είναι το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι το οποίο πιθανότατα να συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα.

Αδυναμία να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα εμφάνισε σήμερα ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα, ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται έστω και οριακά, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 884 μονάδες, και η στήριξη στις 820 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (20,21 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (34,11 εκατ. τεμάχια). Στο εξηντάλεπτο γράφημα, ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να κλείσει  πάνω από την στήριξη του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών (865 μονάδες), καθώς κι αυτών των πέντε και δέκα ημερών, παρουσιάζοντας σαφή σημάδια αδυναμίας, με την αυριανή συνεδρίαση να κρίνεται κρίσιμη, στο εάν θα προσπαθήσει εκ νέου να κινηθεί ανοδικά και να κλείσει το gap που δημιουργήθηκε στις 878 μονάδες.

Πακέτα συνεδρίασης

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος στο ημερήσιο γράφημα έκλεισε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται οριακά, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.415 μονάδες, και την στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 2,37 ευρώ με κέρδη 6,76%, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την μετοχή να ολοκληρώνει πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,4869 ευρώ, και η στήριξη στα 1,7415 ευρώ.

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 1,593 ευρώ με πτώση 2,87%, ολοκληρώνοντας για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να, αυξάνοντας τις πιθανότητες για υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα στις επόμενες συνεδριάσεις. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,9949 ευρώ, και η στήριξη στα 1,5462 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 2,65 ευρώ με πτώση 5,36%, με το σήμα πώλησης να, αυξάνοντας τις πιθανότητες για υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα στις επόμενες συνεδριάσεις, ολοκληρώνοντας κοντά στο όριο της υπερπουλημένης ζώνης, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,1745 ευρώ, και η στήριξη στον ΚΜΟ50 ημερών, στα 2,5987 ευρώ.

Η μετοχή της Ολυμπιακής Τεχνικής έκλεισε στα 2,52 ευρώ με άνοδο 7,23%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, όμως κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,6612 ευρώ, και η στήριξη στα 1,9866 ευρώ.

Η μετοχή της ΙΝΤΚΑΤ έκλεισε στα 1,795 ευρώ με άνοδο 3,76%, παραμένοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,0863 ευρώ, και η στήριξη στα 1,3314 ευρώ.

Ήπιες διακυμάνσεις επικράτησαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,117% με πτώση 1,59%, και της δεκαετίας στο 2,107% με οριακές απώλειες 0,05%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    27
    Shares
  •  
  •  
  • 27
  •