Η διαχρονική απαξίωση της ΔΕΗ και οι μνηστήρες

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα τα πάντα συνδέονται με την πολιτική, και κυρίως η οικονομία, με την εκάστοτε προηγούμενη κυβέρνηση να διαπράττει λάθη και την επόμενη να προσπαθεί να τα διορθώσει. Κάπως έτσι φθάσαμε και στην εποχή των μνημονίων, χωρίς όμως να έχει αλλάξει τίποτα σε πολιτικό, οικονομικό, και κοινωνικό επίπεδο (από άποψη νοοτροπίας).

Η επόμενη μέρα δείχνει να μοιάζει με την προηγούμενη, όπως η «μέρα της μαρμότας», αυτό ακριβώς συμβαίνει στην χώρα μας, είμαστε «η χώρα της μαρμότας».

Κάπως έτσι κυλούν οι συνεδριάσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την μετοχή της ΔΕΗ να βρίσκεται στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας, με την σπέκουλα να δίνει και να παίρνει. Αυτή την φορά, αφορμή υπήρξαν οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα να αγοράσει ούτε κολώνες, αλλά και ότι επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ έχασε το 90% της αξίας της, ασχέτως το εάν η κεφαλαιοποίηση της επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά 53,75%, με την μετοχή να υποχωρεί κατά 47,1%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως, μερικά εταιρικά μεγέθη της εταιρείας τα οποία θα αναφέρουμε αμέσως παρακάτω, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε ότι η διαχρονική απαξίωση της ΔΕΗ δεν οφείλεται σε ένα μόνο κόμμα, αλλά σε όλα τα οποία βρέθηκαν στην εξουσία τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η τελευταία δεκαετία

Ενδιαφέρον αποτελεί ο παρακάτω πίνακας, στον οποίο παρουσιάζονται ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ (μητρικής), τα EBITDA, τα καθαρά κέρδη, τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή, το ενεργητικό, το καθαρό χρέος, και ο αριθμός πελατών.

2018

2008

Κύκλος Εργασιών

4,593 δισ. ευρώ

5,823 δισ. ευρώ

EBITDA

219,3 εκατ. ευρώ

339,7 εκατ. ευρώ

Καθαρά κέρδη

-529,0 εκατ. ευρώ

-233,0 εκατ. ευρώ

Καθαρά κέρδη/μετοχή

-2,28 ευρώ

-1,0 ευρώ

Ενεργητικό

13,482 δισ. ευρώ

13,958 δισ. ευρώ

Καθαρό Χρέος

3,814 δισ. ευρώ

4,546 δισ. ευρώ

Αριθμός Πελατών

6,9 εκατ.

7,5 εκατ.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μέσα σε μια δεκαετία έχει μειωθεί κατά 21,12%, ως αποτέλεσμα κυρίως της εισόδου στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας κι άλλων παικτών, με την εταιρεία να χάνει πλέον το μονοπώλιο που είχε, και με το μερίδιο της να υποχωρεί στο 81,9% τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.

Μέσα σε μια δεκαετία, τα EBITDA της εταιρείας μειώθηκαν κατά 35,44%, με την εταιρεία να γράφει ζημίες και το 2008, δύο χρόνια προτού υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο, αποτυπώνοντας και μία άλλη πτυχή της διαχρονικής απαξίωσης, αυτή της κακοδιαχείρισης και της λειτουργίας της ως μέσο άσκησης πολιτικής από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός, ότι παρά τις επαναλαμβανόμενες ζημιές της εταιρείας, το ενεργητικό έχει μειωθεί μόνο κατά 3,53%, με τον καθαρό δανεισμό να μειώνεται κατά 16%.

Η McKinsey και η Ernst & Young

Ενδιαφέρον αποτελούν οι εκθέσεις δύο παγκοσμίου φήμης συμβουλευτικών εταιρειών, αυτές των McKinsey (2018) και Ernst & Young, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ δεν είναι βιώσιμη.

Ακόμη όμως πιο ενδιαφέρον αποτελούν, οι προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνήσεων να αναδιαρθρώσουν την εταιρεία έτσι ώστε να καταφέρει να γίνει ανταγωνιστική. Πως όμως θα γίνει αυτό, όταν το 51,12% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατέχεται από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών, όταν προκύπτει από τις ρήτρες που συνοδεύουν την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης του 2015 μεταξύ ESM- Ελληνικής Δημοκρατίας-Τράπεζας της Ελλάδος-ΤΧΣ, και πλέον και του υπερ-Ταμείου, μέχρι και το 2047, οπότε και λήγει το δάνειο των 86 δισ ευρώ του ESM, και εφόσον φυσικά ζητηθεί, τότε ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που θα κληθεί να ρευστοποιήσει το υπερ-Ταμείο προκειμένου το Δημόσιο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται και η ΔΕΗ;

Η μετοχή της ΔΕΗ

Αρκετές μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου απέχουν ακόμη αρκετά από τα ιστορικά υψηλά τους, με μια από αυτές να αποτελεί και η μετοχή της ΔΕΗ. Από το ιστορικό υψηλό των 37,40 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2007, η μετοχή της ΔΕΗ κατέγραψε ιστορικό χαμηλό στα 1,13 τον Ιούνιο του 2012, σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 92,86%, με την κεφαλαιοποίηση της να υποχωρεί από τα 8,67 δισ. ευρώ στα 262,16 εκατ. ευρώ.

Είναι γνωστό πως οι αγορές αποτελούν προεξοφλητικούς μηχανισμούς, και σαν τέτοιοι μάλλον δεν προβλέπουν ρόδινο το μέλλον της μετοχής της ΔΕΗ. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, τα τελευταία δώδεκα χρόνια η μετοχή κινείται πτωτικά δημιουργώντας συνεχώς χαμηλότερες κορυφές από τις προηγούμενες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για το 2019 η αξία της εταιρείας προς τα EBITDA εκτιμάται να διαμορφωθεί στα 6,76, με την τιμή προς λογιστική αξία να εκτιμάται στο 0,13, κάνοντας την μετοχή υποτιμημένη σε σχέση με αυτούς τους δύο αριθμοδείκτες. Πιθανών, και εσκεμμένα η μετοχή να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα, έτσι ώστε την κατάλληλη χρονική στιγμή να ξεκινήσει την ανιούσα ως μια πολλά υποσχόμενη από άποψη κερδοφορίας εταιρεία.

Συμπέρασμα

Ποιος νοήμων επενδυτής αλήθεια, θα έβαζε τα χρήματα του σε μια εταιρεία η οποία αποτελεί ενέχυρο; Αυτό εξάλλου αποδείχθηκε, και από τον άγονο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Για πιο λόγο οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν προσλαμβάνουν έναν ικανό μάνατζερ, έτσι ώστε να καταφέρει να κάνει την ΔΕΗ μια εταιρεία η οποία θα αναπτύσσεται διαχρονικά, και θα μπορέσει να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων;

Αλήθεια, ποια επιχειρηματικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις πράξεις και παραλήψεις των εκάστοτε κυβερνήσεων στο θέμα της ΔΕΗ;

Για πιο λόγο η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν ξεκινάει πρώτα από τις ΔΕΚΟ, έτσι ώστε σταδιακά να προσελκύσει η χώρα και ξένους επενδυτές; Μα φυσικά για τον απλούστατο λόγο, ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παραμένει κρατικοδίαιτη, με τα κόμματα να ελέγχουν το επιχειρήν. Ελλάδα η χώρα της μαρμότας!

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Πηγές

BETA Χρηματιστηριακή

  •  
    46
    Shares
  •  
  •  
  • 46
  •