Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή υπουργείο στρατιωτικών χτίζει η νέα ηγεσία;

Σημαντικές αλλαγές φέρνουν οι επιλογές της νέας ηγεσίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο μάλλον μετατρέπεται σε υπουργείο στρατιωτικών, καθώς η βούληση της νέας ηγεσίας είναι να ατονίσει το πολιτικό στοιχείο στο υπουργείο.

Κατ’ αρχήν ο νέος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, έχει επιλέξει να μην δημιουργήσει πολιτικό γραφείο, ενώ ο νέος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος θα δημιουργήσει πολιτικό γραφείο αλλά δεν θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στο γίγνεσθαι του υπουργείου. Θα διαδραματίζει έναν μάλλον δευτερεύοντα ρόλο.

Θεωρούμε και τις δυο επιλογές μάλλον προβληματικές καθώς αφαιρείται έτσι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι πολιτικής σκέψης και προωθείται μόνο η στρατιωτική πλευρά του υπουργείου.

Ο νομοθέτης έχει προβλέψει την ύπαρξη πολιτικού γραφείου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο οφείλει να παράγει πολιτική σκέψη παράλληλα με την στρατιωτική σκέψη που παράγουν τα Γενικά Επιτελεία.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα πρέπει ενδεχομένως να αντιληφθεί ότι έχει αναλάβει το τιμόνι ενός υπουργείου όπου δύσκολα θα ακούσει από στρατιωτικό τη λέξη «όχι» καθώς είναι ο πολιτικός τους προϊστάμενος και το σύστημα της ιεραρχίας επιβάλει να γίνονται δεκτές όλες οι απαιτήσεις του εκάστοτε υπουργού.

Οι μόνοι που ενδεχομένως θα μπορούσαν να διατυπώσουν διαφορετική άποψη και να παραχθεί πολιτική σκέψη είναι αυτοί που δεν φοράνε στολή στο παρόν ή δεν φόρεσαν στο παρελθόν και έχουν μάθει να διατυπώνουν τη γνώμη τους χωρίς τη δέσμευση της ιεραρχίας.

new-economy.gr

Απόσπασμα απο το άρθρο στο armyvoice.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •