Ερχεται το τέλος της ΟΝΕ;

Του Διονύση Χιόνη.

Παρόλες τις συστηματικές και άοκνες προσπάθειες να εμφανιστεί και στην Ελληνική κοινή γνώμη μια εικόνα ευφορίας και στήριξης του ευρωπαϊκού οράματος από τους ευρωπαίους πολίτες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης φαίνεται να το αποδομούν αυτή την προσπάθεια.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov εξετάζοντας ένα δείγμα 46.000 ευρωπαίων σε 14 χώρες μέλη μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2019 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 57% των συμμετεχόντων είναι απίθανο να υποστηρίξουν κόμματα που στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών τους.
Παρόλες τις επίμονες προσπάθειες από τα ΜΜΕ να υποβαθμιστεί η είδηση ότι το κόμμα της Μ. Λεπέν προηγείται του μεταρρυθμιστή Μακρόν το κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» έχει προβάδισμα 1%-3% έναντι του κόμματος «Η Δημοκρατία Μπροστά» του Ε. Μακρόν με ατζέντα ξεκάθαρα ευρωσκεπτικιστική συμπεριλαμβανόμενων προτάσεων για επιστροφή στο γαλλικό φράγκο.
Οι “ευρωπαϊστές” δεν τα πάνε καθόλου καλά ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Brexit και μάλιστα με την μορφή του No Deal ενώ τον περασμένο Μάρτιο ανερχόταν στο 44% έναντι του 42% του Remain με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας έχει ανέλθει στο 68%! Ετσι φαίνεται να ναυαγεί το σχέδιο των της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας ώστε η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ με οποιαδήποτε χαλαρή σχέση. Και βέβαια ο N. Farage και το νέο κόμμα “Brexit Party” σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις σαρώνει τους Τόρηδες και τους Εργατικούς. Και σ’ αυτό το θέμα επικρατεί μια σιγή ιχθύος στα ελληνικά ΜΜΕ δεδομένου ότι μέχρι πρότινος υποστήριζαν ότι οι κλαυθμοί των Βρετανών ικετών ακούγονταν από την Γκλασκώβη στις Βρυξέλλες.
Στην Ιταλία τα κόμματα που τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν τον ‘ευρωπαικό’ προσανατολισμό φαίνεται να οδεύουν προς μια συντριπτική ήτα αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico θα απολέσουν σημαντικό αριθμό εδρών (Εuropean People Parτy’s Group -3 έδρες, Progressive alliance of Socialists and Democrats -4 έδρες) ενώ ενισχύονται τα κόμματα που καταχωρούνται στον ευρωσκεπτικιστικό χώρο του Σαλβίνι και των 5 αστέρων.
Σύμφωνα με προβλέψεις ο επίσημος και τυπικά δηλωμένος ευρωσκεπτικισμός θα καταλάβει το 1/3 των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χωρίς να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 2/3 των εδρών συντίθενται από ορκισμένους φιλοευρωπαιστές. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις κινήσεων του St. Bannon για την προώθηση της συνεργασίας των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων θα επιβάλλουν μια διαφορετική ατζέντα στην ΟΝΕ. Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται είναι αν αυτή η ατζέντα θα είναι απλά αναθεωρητική ή διαλυτική.

Ο Διονύσιος Χιόνης είναι καθηγητής οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ο κύριος Χιόνης είναι συγγραφέας του Βιβλίου ‘Ελληνικό χρέος, η διαιώνιση του προβλήματος’ (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Αναδημοσιευση απο το dchionis.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •