Τι περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ ΜέΡΑ25 και Εργατικού Κόμματος;

Τα ζητήματα της φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής, της δημιουργίας Κανονιστικου Πλαίσίου για την λειτουργία των πολυεθνικών και του επανακαθορισμού της έννοιας του Δημοσίου ως Κατόχου Περιουσίας και ως Επιχειρηματία αποτελούν τους βασικούς άξονες επί των οποίων ανακοινώθηκε η αρχή μιας στενής συνεργασίας μεταξύ του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας και του ΜέΡΑ25 για την από κοινού επεξεργασία και εφαρμογή σε διεθνές επίπεδο βέλτιστων δυνατών λύσεων επ’ αυτών.
powered by Rubicon Project

Η συνεργασία ανακοινώθηκε χθες στο Διεθνές Κοινωνικό Φόρουμ που διοργανώνει το Εργατικό Κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τον γραμματέα του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτή του DiEM25, Γιάννης Βαρουφάκη.

Συγκεκριμένα:
Φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή

Συμφωνία επι των καλύτερων πρακτικών ενάντια στα «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας από κοινού αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων, διεθνώς και εντός ΕΕ φυσικά,
Στενή φορολογική συνεργασία των χωρών μέσω ανταλλαγών φορολογικών δεδομένων
Καθιέρωση ενός παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων, κοινού σε κάθε χώρα ως κατώτατη βάση της φορολογίας των επιχειρήσεων
Δημιουργία Κανονιστικού Πλαισίου για τη λειτουργία των πολυεθνικών
Σύνταξη μιας δεσμευτικής προοδευτικής «Συμφωνίας για τη Λειτουργία των Επιχειρήσεων και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»
Εξεύρεσης τρόπων για τη βιώσιμη καθολική εφαρμογή ενός κοινού κατώτατου μισθού που θα άρει τον μισθολογικό ανταγωνισμό (κοινωνικό dumping) από χώρα σε χώρα και την εκβιαστική πρακτική των πολυεθνικών της μεταφοράς της παραγωγής εκεί που «είναι φθηνότερα τα εργατικά»
Εξεύρεση των βέλτιστων τρόπων κοινής φορολογικής αντιμετώπισης των πολυεθνικών, με εφαρμογή σε κάθε χώρα, (επειδή ακριβώς δεν είναι κοινωνικά βιώσιμη η πρακτική των πολυεθνικών, βλ. από Google μέχρι Starbucks, που ενώ έχουν δραστηριότητα σε κάθε χώρα, να φορολογούνται εν τέλει μόνο στη χώρα που έχουν επιλέξει ως έδρα και που έχει φυσικά και τον χαμηλότερο συντελεστή).
Επανακαθορισμός της έννοιας του Δημοσίου ως Κατόχου Περιουσίας και ως Επιχειρηματίας μέσω ενός πανευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Δημόσια Περιουσία, με ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών από ιδιωτικοποιήσεις διαφόρων αγαθών και τις κοινωνικές/οικονομικές συνέπειες τους.

Αποστολή αυτού του Φόρουμ θα είναι:

να εξευρεθούν οι βέλτιστοι τρόποι διατήρησης και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των Δημόσιων Οργανισμών/Επιχειρήσεων,
η προώθηση της συμμετοχικότητας των πολιτών στις λήψεις αποφάσεων στους Δημόσιους Οργανισμούς/Επιχειρήσεις,
το πώς θα χρησιμοποιήσουμε το Δημόσιο ως Οργανισμούς, Επιχειρήσεις και όχημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
το πόσο μακριά, σε ποιες αγορές και κλάδους, θα μπορούσε να επεκταθεί το Δημόσιο με τη μορφή του επιχειρηματία.

Στο Διεθνές Κοινωνικό Φόρουμ συμμετείχαν οικονομολόγοι, ακτιβιστές και πολιτικά κόμματα απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν oι: Νaomi Klein(Καναδάς) Dilma Rousseff (Βραζιλία) και Naledi Chirwa (Νότιος Αφρική).

Όπως σημειώνουν πηγές του ΜέΡΑ 25 «σ’ έναν κόσμο που πισωγυρίζει στην εθνική περιχαράκωση, τα παγκόσμια προβλήματα, που δεν γνωρίζουν σύνορα, χρειάζονται νέους θεσμούς, νέες δομές, νέες συνεργασίες για να λυθούν. Δεν μπορεί η Δανία να λύσει μόνη της την κλιματική αλλαγή, όταν η Κίνα θα μεγεθύνει το ενεργειακό της αποτύπωμα. Δεν μπορεί η Ισπανία να λύσει μόνη της το πρόβλημα των “φορολογικών παραδείσων” όσο το Λουξεμβούργο λειτουργεί ως τέτοιος στην ίδια οικονομική ένωση. Το “όλοι ή κανείς” είναι το δραματικό πρόταγμα της σημερινής Ιστορικής συγκυρίας».

Πηγή:newsbeast.gr