Τα ενθαρρυντικά σημάδια της σημερινής συνεδρίασης του ελληνικού χρηματιστηρίου

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 851,28 μονάδες με πτώση 0,82%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,03 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 7,3 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 47 έκλεισαν ανοδικά, 63 πτωτικά, και 80 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά το θετικό ξεκίνημα που πραγματοποίησε ο γενικός δείκτης, φθάνοντας στο υψηλό των 863,13 μονάδες, δεν κατάφερε να διατηρηθεί για πολύ σε θετικό έδαφος, καθώς οι ρευστοποιήσεις, κυρίως σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τον ανάγκασαν να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, φθάνοντας έως το χαμηλό των 840,42 μονάδων.

Παρά όμως τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση, ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια δημιουργούν προσδοκίες για τις επόμενες συνεδριάσεις. Πρώτον, οι περιορισμένες ρευστοποιήσεις που επικράτησαν για τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αποτυπώνουν τις προσδοκίες των επενδυτών για την πλειοψηφία των μετοχών του κλάδου, και δεύτερον, η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών (846,36 μονάδες) που βρήκε σήμερα ο γενικός δείκτης στο εξηντάλεπτο γράφημα, κάτι το οποίο πραγματοποιήθηκε και στην συνεδρίαση της 9ης Ιουλίου, ίσως οδηγήσει στις επόμενες συνεδριάσεις σε μια ανοδική αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα, παρέμεινε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, με το σήμα πώλησης να διατηρείται για τέταρτη μέρα, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 884 μονάδες, και η στήριξη στις 820 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε με ελαφρώς αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (20,39 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (37,14 εκατ. τεμάχια).

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνισε σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος στο ημερήσιο γράφημα έκλεισε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 4,35 εκατ. τεμάχια έναντι 6,78 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.415 μονάδες, και η στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα παρέμεινε για ακόμη μία συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 13,4 εκατ. τεμάχια έναντι 26,06 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 830 μονάδες, και η στήριξη στις 713 μονάδες.

Η μετοχή της Γεκ Τέρνα έκλεισε στις 6,04 ευρώ με απώλειες 3,36%, με την μετοχή να υποχωρεί από τα υπεραγορασμένα επίπεδα στα οποία βρισκόταν, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 6,2114 ευρώ, και η στήριξη στα 5,682 ευρώ, με το σήμα αγοράς να παραμένει.

Η μετοχή της Ιντρακόμ Κατασκευές έκλεισε στα 1,725 ευρώ με άνοδο 3,60%, παραμένοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,0863 ευρώ, και η στήριξη στα 1,3314 ευρώ.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να βρίσκεται στο 1,256% με άνοδο 0,24%, και της δεκαετίας στο 2,314% αμετάβλητη.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

 

  •  
    30
    Shares
  •  
  •  
  • 30
  •