Τι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα για την πλήρη άρση των capital controls;

Είναι γνωστό ότι οι κεντρικές τράπεζες παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, καθώς έχουν το αποκλειστικό προνόμιο να προσαρμόζουν την νομισματική πολιτική κάθε χώρας, αλλά και να εκδίδουν χρήμα. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών από την κρίση του 2008 και μετά, καθώς παρέχοντας φθηνό και άφθονο χρήμα, κατάφεραν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ανάπτυξη.

Όλα τα παραπάνω βέβαια συμβαίνουν σε ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς εδώ στην Ελλάδα ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη έρχεται άλλοτε σε πλήρη εναρμόνιση με την εκάστοτε κυβέρνηση, κι άλλοτε σε πλήρη ρήξη. Μια από τις γνωστές κόντρες του κ. Στουρνάρα με την προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν η πρόσφατη ομιλία του στις 27 Μαΐου στο συνέδριο «Προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς και ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομική ανάπτυξη και την Υγεία», όπου τάχθηκε υπέρ της ένταξης του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και την παροχή υγείας.

Θεωρητικα όλα δείχνουν να ομαλοποιούνται ως τώρα. Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν αύξηση κατά 562 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάιο του 2019, έναντι αύξησης κατά 1.542 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 5,7% από 6,0% τον προηγούμενο μήνα,

Αύξηση κατά 217 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάιο του 2019, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 709 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 3,6% από 5,3% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 535 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 67 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 174 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αύξηση κατά 345 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάιο του 2019, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 833 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 6,2%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι συνολικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκαν το 2018 στα 170,38 δισ. ευρώ, έναντι 155,8 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Αυτό όμως που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, είναι οι δηλώσεις του σχετικά με την πλήρη άρση των capital controls πριν από λίγες μέρες. Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να είναι θετική για την ελληνική οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια θα είναι ολοένα και μεγαλύτερος, τα πλεονάσματα του 3,5% έως το 2022 θα περιοριστούν, η ανεργία θα συνεχίσει να έχει πτωτικές τάσεις, ενώ τέλος οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις θα εμφανίζουν σταθερό ρυθμό αύξησης, και οι Τράπεζες έχουν επάρκεια ρευστών και φτηνων κεφαλαίων. Ισχύει όμως κατι τετοιο;

Τι ‘δεν κολλάει’ με την απελευθέρωση των capital controls

Η δήλωση του κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου προεκλογικά για την κατεύθυνση του «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς για το τι μας «επιφυλάσσει» το μέλλον. Η πρόσφατη συσκεψη επίσης του κεντρικού τραπεζίτη με κυβερνητικους κύκλους, φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι ‘προς εκει πάει’, δηλαδή προς τη χρηση 37 δις για τις ‘επείγουσες ανάγκες των τραπεζών’. Για μια τέτοια άντληση φυσικά, θα χρειαστεί ενα νέο μνημόνιο, καθώς τα έξτρα 7 δις θα τα πληρωσει ο φορολογούμενος με νέο δανεισμό. Από την άλλη, η έκδοση ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα με επιτόκιο 8,25%, δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς για την «υγεία» των ελληνικών τραπεζών. Το υψηλό επιτόκιο της Εθνικής Τράπεζας, αποτυπώνει την δυσκολία άντλησης κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, σε μια περίοδο μάλιστα όπου τα επιτόκια διεθνώς παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και η Ελλάδα έχει εξέλθει των μνημονίων, με την ελληνική οικονομία να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Εν ολίγοις οι Τραπεζες ‘δεν εχουν φτηνό χρήμα’.

Οταν οι Τράπεζες δανείζονται με 8,25%, δεν μπορεί με κέρδος να δανείσουν με οτιδήποτε λιγότερο απο 8,25%+2%=10,25%.

Εν ολίγοις, σήμερα, με την νέα κυβέρνηση μάλιστα, εισερχόμαστε σε εποχή που οι τράπεζες, ενδεικτικά η Εθνική που ανήκει στις σημαντικότερες και ‘υγιέστερες’ Ελληνικές τράπεζες, αδυνατούν να δανείσουν φθηνά.

Μα αν οι τράπεζες αδυνατούν να δανείσουν φθηνά, και ‘επαιτούν 37 δις’ απο τους Ελληνες, για να συνεχίσουν να λειτουργούν, τι έννοια έχει να απελευθερωθούν τα Capital controls; Η άρση των κεφαλαιακών αυτων ελέγχων, θα επιτρέψει στιγμιαία αποστράγγιση των καταθέσεων σε περίπτωση κρίσης, κρίσης που είναι τώρα ορατή.

Συμπέρασμα

Όπως γίνεται εύλογα αντιληπτό, μια πλήρης άρση των capital controls στην παρούσα φάση, πιθανόν να επαναφέρει δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος, όπου υπήρχαν μαζικές αναλήψεις μετρητών, με αποτέλεσμα την εφαρμογή των capital controls με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2015, δίνοντας για ακόμη μία φορά την δυνατότητα στους έχοντες και κατέχοντες να βγάλουν τα χρήματα τους από την Ελλάδα, και με τον απλό πολίτη να στέκεται στις ουρές «επαιτώντας» 50 ευρώ ημερησίως.

new-economy.gr

  •  
    128
    Shares
  •  
  •  
  • 128
  •