Πού εστιάζεται πλέον η βραχυπρόθεσμη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου;

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 585,35 μονάδες με απώλειες 0,58%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαίες απώλειες 4,06%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,36 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 3,14 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 55 έκλεισαν ανοδικά, 49 πτωτικά, και 86 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης διαπραγματεύθηκε σε αρνητικό έδαφος, με τις απώλειες να φθάνουν έως και άνω του 1%, πραγματοποιώντας χαμηλό στις 864,66 μονάδες. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, έγινε προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες για τον γενικό δείκτη, χωρίς όμως ωστόσο να καταφέρει να βρεθεί σε θετικό έδαφος. Οι ρευστοποιήσεις εστιάστηκαν κυρίως στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, και ειδικότερα αυτές των Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνικής, και Τράπεζας Πειραιώς, ενώ ξεχώρισε σε κέρδη η μετοχή του Σαράντη. ΄Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση την μετοχή της Τράπεζας Αττικής η οποία υποχώρησε 4,66%, αποτυπώνοντας την διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για αρκετές μετοχές του δείκτη.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της ΓεκΤέρνα με 9,84%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με 14,94%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Κέκρωπα με 19,08%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Τράπεζας Αττικής με 13,99%.

Από το σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, το 56% αυτών έκλεισε με σήμα αγοράς, έναντι 96% την προηγούμενη εβδομάδα, με την μετοχή της ΓεκΤέρνα να είναι η μόνη η οποία ολοκλήρωσε πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έκλεισαν με σήμα πώλησης, χωρίς όμως να βρεθούν κοντά σε υπερπουλημένα όρια, με την επόμενη εβδομάδα να κρίνεται κρίσιμη για την βραχυπρόθεσμη πορεία τους, κυρίως στο εάν θα καταφέρουν να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα ή θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία.

Στο εβδομαδιαίο γράφημα, ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε έπειτα από δύο διαδοχικές εβδομάδες κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την εβδομάδα που έρχεται να κρίνεται κρίσιμη για την διατήρηση ή όχι της ανοδικής τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, με τον όγκο να διαμορφώνεται (175,6 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (167,42 εκατ. τεμάχια). Κρίσιμη, από τεχνικής πλευράς, μπορεί να χαρακτηριστεί η εβδομάδα που έρχεται, κυρίως στο εάν ο γενικός δείκτης θα προσπαθήσει εκ νέου να κινηθεί προς την περιοχή των 890 μονάδων ή θα συνεχίσει κάτω από την γραμμή τάσης (μωβ γραμμή), κάτι το οποίο είχε πραγματοποιήσει και στις αρχές Μαρτίου, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 957 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και με την στήριξη στις 798 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν αυτή την εβδομάδα στον τραπεζικό δείκτη, ολοκληρώνοντας με εβδομαδιαίες απώλειες 12,09%, ο οποίος ολοκλήρωσε μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με τον όγκο (119,53 εκατ. τεμάχια) να διατηρείται για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (123,94 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 952 μονάδες, και η στήριξη στις 651 μονάδες.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν αυτή την εβδομάδα για τον δείκτη FTSEM, περιορίζοντας τις πιθανότητες για συνέχιση της διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς ολοκλήρωσε κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, πραγματοποιώντας εβδομαδιαίες απώλειες 3,22%, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.394 μονάδες, και η στήριξη στις 1.178 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για την πλειοψηφία των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,322% με πτώση 1,27%, και της δεκαετίας στο 2,365% με άνοδο 0,64%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •