Τι σημαντικό προέκυψε από την σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών;

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 863,33 μονάδες με άνοδο 0,20%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60,99 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 378.458 ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 73 έκλεισαν ανοδικά, 40 πτωτικά, και 77 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τα σημαντικά κέρδη, έως και άνω του 1%, που κατέγραψε ο γενικός δείκτης τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, φθάνοντας στο υψηλό των 876,02μονάδων, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις σε μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης με αποτέλεσμα την διαγραφή των κερδών και την υποχώρηση του γενικού δείκτη σε αρνητικό έδαφος, έως και τις 857,29 μονάδες.

Στην σημερινή συνεδρίαση, ξεχώρισαν σε κέρδη οι μετοχές των ΓεκΤέρνα, Ελλάκτωρα, Μπέλα, ΟΛΠ, Ιντρακάτ, Κέκρωπα, ΕΛΤΟΝ, και ΚΡΙ-ΚΡΙ, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν σε αυτές των Alpha Bank, Εθνικής, και MIG.

Από την σημερινή συνεδρίαση προέκυψε, ότι η χθεσινή αντίδραση που εκδηλώθηκε χθες δεν θα έχει συνέχεια, καθώς τόσο ο τζίρος, όσο και ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, αποτυπώνοντας την πρόθεση των επενδυτών να ρευστοποιήσουν μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε ελληνικές μετοχές.

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα, παρέμεινε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα, με το σήμα πώλησης να διατηρείται για δεύτερη μέρα, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 938 μονάδες, και η στήριξη στις 820 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε με ελαφρώς αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (27,08 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (38,8 εκατ. τεμάχια).

Αδυναμία να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα και σήμερα εμφάνισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος στο ημερήσιο γράφημα έκλεισε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται στο τέλος, με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 7,90 εκατ. τεμάχια έναντι 7,14 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.415 μονάδες, και η στήριξη στις 1.222 μονάδες, ενώ ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε με αρνητική κλίση.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα παρέμεινε και σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, καθώς στο ημερήσιο γράφημα έκλεισε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 17,32 εκατ. τεμάχια έναντι 27,15 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 830 μονάδες, και η στήριξη στις 713 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 1,625 ευρώ με πτώση 2,58%, ολοκληρώνοντας για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει για τρίτη διαδοχική μέρα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα, και με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες συνεδριάσεις και στο εάν θα παραμείνει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,9949 ευρώ, και η στήριξη στα 1,4434 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 2,242 ευρώ με πτώση 3,78%, βρίσκοντας και σήμερα στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,5057 ευρώ, και η στήριξη στον ΚΜΟ50 ημερών, στα 2,208 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 2,902 ευρώ με πτώση 0,14%, με το σήμα πώλησης να διατηρείται για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,2907 ευρώ, και η στήριξη στα 2,0188 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,823 ευρώ με πτώση 0,84%, με το σήμα πώλησης να παραμένει για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,9134 ευρώ, και η στήριξη στον ΚΜΟ50 ημερών, στα 0,799 ευρώ.

Η μετοχή του Κέκρωπα έκλεισε σήμερα στα 3,345 ευρώ με άνοδο 9,31%, ολοκληρώνοντας σχεδόν στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 4,0805 ευρώ, και η στήριξη στα 2,5288 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντρακόμ Κατασκευές έκλεισε στα 1,65 ευρώ με άνοδο 9,27%, ολοκληρώνοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,0863 ευρώ, και η στήριξη στα 1,3314 ευρώ.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,252% με οριακές απώλειες 0,08%, και της δεκαετίας στο 2,258% με οριακές απώλειες 0,04%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •