Ίσχυσε ο άγραφος νόμος της αγοράς σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της επόμενης μέρας των εθνικών εκλογών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 878,17 μονάδες με πτώση 1,84%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91,98 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 6,36 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 37 έκλεισαν ανοδικά, 62 πτωτικά, και 91 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ασκήθηκαν πιέσεις στο σύνολο σχεδόν των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τον τζίρο να ανέρχεται την πρώτη ώρα στα 22,0 εκατ. ευρώ. Αυξημένες πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των τραπεζικών μετοχών, όπου η δήλωση την προηγούμενη εβδομάδα βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος περί «αξιοποίησης» του αποθεματικού των 37 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, έδειξε να τρομάζει σήμερα τους επενδυτές. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης, ο γενικός δείκτης κινήθηκε με απώλειες άνω του 1%, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 877,35 μονάδες.

Ένας εκ των γνωστότερων άγραφων κανόνων του χρηματιστηρίου, στην φήμη αγόραζε και στο γεγονός πούλα, φαίνεται πως βρήκε εφαρμογή σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει μια άνετη νίκη με αυτοδυναμία της ΝΔ, χωρίς όμως οι σημερινές απώλειες να επηρεάζουν την μακροπρόθεσμη τάση του ελληνικού χρηματιστηρίου που παραμένει ανοδική.

Η Alpha Finance προέβη σήμερα στην αναβάθμιση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, όπου για την μετοχή της Εθνικής θέτει τιμή στόχο τα 3,35 ευρώ από 2,35 ευρώ προηγουμένως με σύσταση outperform, για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς τα 3,30 ευρώ από 1,56 ευρώ προηγουμένως με σύσταση ουδέτερη, και για την μετοχή της Eurobank τα 1,03 ευρώ από 0,84 ευρώ προηγουμένως με σύσταση ουδέτερη.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανέστειλε προσωρινά τη διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε.» σήμερα 08 Ιουλίου 2019 καθώς αναμένεται σημαντική ανακοίνωση σχετικά με την εταιρία, καθώς επίκειται δημόσια πρόταση του βασικού μετόχου της Emma Delta με στόχο από 33% να φθάσει στο 51% στις τρέχουσες τιμές. Ένας εκ των βασικών μετόχων του ΟΠΑΠ, η οικογένεια Μελισσανίδη, αγόρασε πρόσφατα το ποσοστό ενός Ιταλού επενδυτή και είναι κάτοχος 26 εκατ. μετοχών που αντιστοιχεί σε ποσοστό 8,1%.

Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν σήμερα για τον γενικό δείκτη στο ημερήσιο γράφημα, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και υποχωρώντας κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 938 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 820 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε με ελαφρώς αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (38,14 εκατ. τεμάχια) για έκτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (39,63 εκατ. τεμάχια). Αξίζει να σημειωθεί, πως στο εξηντάλεπτο γράφημα ο γενικός δείκτης βρήκε για ακόμη μία φορά στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την προσοχή να στρέφεται στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, και πιο συγκεκριμένα στο εάν θα καταφέρει να αντιδράσει από τα τρέχοντα επίπεδα ή όχι.

Πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος στο ημερήσιο γράφημα ολοκλήρωσε μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, υποχωρώντας κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 6,64 εκατ. τεμάχια έναντι 6,69 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.415 μονάδες, και η στήριξη στις 1.222 μονάδες, ενώ ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε με αρνητική κλίση.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ολοκλήρωσε σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, καθώς έκλεισε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα αγοράς, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 24,69 εκατ. τεμάχια έναντι 27,99 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 830 μονάδες, και η στήριξη στις 713 μονάδες.

Η μετοχή του Κέκρωπα έκλεισε σήμερα στα 3,04 ευρώ με άνοδο 7,42%, παραμένοντας όμως κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,25 ευρώ, και η στήριξη στα 2,5288 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντρακόμ Κατασκευές έκλεισε στα 1,46 ευρώ με άνοδο 2,82%, παραμένοντας κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,5851 ευρώ, και η στήριξη στα 1,3314 ευρώ.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,156% με άνοδο 0,70%, και της δεκαετίας στο 2,080% με άνοδο 0,19%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.