7 λόγοι που δείχνουν πως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έχει άρωμα μελλοντικής νίκης

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου.

Tα ζητούμενα για το διαπλεκόμενο σύστημα της χώρας ήταν αφενός να βγάλει τη ΝΔ αυτοδύναμη στις εκλογές και αφετέρου να περιορίσει το ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό κάτω του 25% ώστε να μην μπορεί να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο σαν αντιπολίτευση. Το πρώτο θα το πετύχαινε ακόμη κι αν χρειαζόταν η συνδρομή του ΚΙΝΑΛ. Στο δεύτερο όμως απέτυχε πανηγυρικά καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 31,5%, σχεδόν 8 μονάδες περισσότερες από τις ευρωεκλογές. Κι αυτό ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους καθώς η ΝΔ θεωρούνταν από όλους ότι θα μεγάλωνε τη διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενη το ρεύμα της νίκης των ευρωεκλογών.

Ας δούμε όμως με αριθμούς τι σημαίνει αυτό το εκπληκτικό ποσοστό που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι προοπτικές του ανοίγει για το μέλλον.

α) Το 31,5% αποδεικνύει ότι ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους ουσιαστικά προτίμησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν τεράστιος άθλος δεδομένου του Αντί-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος που είχε δημιουργηθεί στην κοινωνία (με τη βοήθεια και των καναλιών).

β) Κατάφερε σε σχέση με τις ευρωεκλογές να πάρει 437.474 περισσότερες ψήφους και να ανεβάσει το ποσοστό του σχεδόν 8 μονάδες.

γ) Σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πτώση μόνο 4 μονάδες και 100.000 λιγότερες ψήφους. Δεν νομίζω να βρισκόταν άλλο κόμμα που να κυβερνούσε 4,5 χρόνια σε τόσο δύσκολη περίοδο και να γλύτωνε με μικρότερη φθορά.

 

δ) Έχει τετραπλάσιους ψήφους από το ΚΙΝΑΛ και εξαπλάσιους από το ΚΚΕ. Συνεπώς παίζει χωρίς αντίπαλο στο χώρο από το κέντρο ως και την αριστερά. Έχει επιπλέον μεγαλύτερο ποσοστό αθροιστικά από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ε) Το 31,5% είναι το καλύτερο ποσοστό για αριστερό κόμμα στην Ευρώπη. Ακόμη και με το 23,75% των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα αριστερού κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.

στ) Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προτίμηση που έδειξαν στο ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες υπάρχουν τα φτωχότερα στρώματα στην Αττική. Σαρωτική η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Δυτικό Τομέα της Β Αθηνών, στη Β Πειραιώς και στη Δυτική Αττική. Πήρε ποσοστά από 36% έως 39%. Θα αναφέρω ενδεικτικά το Περιστέρι του Δυτικού Τομέα που είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους σε όλη την επικράτεια με 140.000 κατοίκους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 39,48% ενώ η ΝΔ μόνο 29,42%.

ζ) Ουσιαστικές αλλά και συμβολικές νίκες είναι αυτές που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους νομούς της Κρήτης μιας και η Κρήτη θεωρείται ιστορικά το κάστρο της Δημοκρατικής Παράταξης που θέλει να επανιδρύσει ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά και η νίκη στο νομό Αχαίας που ενδεχομένως σημαίνει ότι οι Πατρινοί βλέπουν στο πρόσωπο του τον διάδοχο του Γεωργίου και (κυρίως) του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το συμπέρασμα είναι πως με το 31,5% ο ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμμαχία των χαμηλότερων τάξεων προβάλλει σαν ο αδιαμφισβήτητος νικητής των επόμενων εκλογών εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει επιδρομή στα λαικά εισοδήματα και στα εργατικά δικαιώματα. Κάτι που τα ίδια της τα στελέχη έχουν παραδεχθεί δημόσια μην αποκλείοντας ακόμη και νέο μνημόνιο. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέρθει κυριολεκτικά σαν ελευθερωτής με ποσοστό άνω του 40%.

Χρειάζεται όμως ακόμη μια κίνηση για να σφραγίσει ένα νικηφόρο μέλλον. Να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης, σαν ο συνεχιστής των Κόμματος Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου, της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Να δώσει δηλαδή προσανατολισμό στο κόμμα του που θα συμπεριλάβει ολόκληρο το χώρο από το κέντρο προς την αριστερά. Να συμπεριλάβει και τους αστούς της μεσαίας τάξης (που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους είναι η οικονομική ραχοκοκαλιά της χώρας). Και ταυτόχρονα να συμμαχήσει και με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες που από καιρό του έχουν απευθύνει τη σχετική πρόταση.

Κώστας Παπαδόπουλος, Δημοσιογράφος

new-economy.gr

 •  
  2.1K
  Shares
 •  
 •  
 • 2.1K
 •  

7 thoughts on “7 λόγοι που δείχνουν πως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έχει άρωμα μελλοντικής νίκης

 • Το νόμισμα κύριε Παπαδόπουλε έχει δύο πλευρές και απ’ ότι βλέπω εσύ βλέπεις μόνο τη μία. Βλέπεις δηλ. ότι ο ΣΎΡΙΖΑ αύξησε τις δυνάμεις του από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές και επικροτείς αυτήν την επιτυχία. Δηλ. βλέπεις μόνο τη μία πλευρά του νομίσματος. Αν ήσουν αντικειμενικός θα έβλεπες και την άλλη πλευρά και θα σχολίαζες και την αποβλάκωση του Ελληνικού λαού να ξαναδώσει την ψήφο του σ’ αυτό το κόμμα που τον κατακρεούργησε κυριολεκτικά ξεπουλώντας τα πάντα δεν θα αναφερθώ αναλυτικά γιατί σε όλους είναι γνωστά. Είμαι σίγουρος ότι και εσύ είσαι γνώστης των πάντων αλλά παίρνεις μια θέση η οποία δεν είναι αντικειμενική. Ξέχασες αγαπητέ μου ότι αυτό το κόμμα δεν σεβάστηκε ούτε το δημοψήφισμα του Ελληνικού λαού και το όχι που ήταν πάνω από 60% το έκανε ναι; Εσείς οι δημοσιογράφοι σε συνεργασία με το κατεστημένο φέρατε τον Ελληνικό λαό σ’ αυτή του την κατάντια. Μην προσπαθείτε να πείσετε τον Ελληνικό λαό πως έχει καμία διαφορά ο Μητσοτάκης από το ΣΥΡΙΖΑ τοΠΑΣΟΚ ΚΚΕ κ.λ.π. Όποιος και να κερδίζει τις εκλογές θα είναι χειρότερος από τον προηγούμενο. Η Ελλάδα βαδίζει ολοταχώς στον αφανισμό και εσείς συμβάλλετε τα μέγιστα να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

  • Σε σχέση με το δημοψήφισμα υπάρχει μια απιστευτη παραπληροφόρηση και σύγχιση. Θα πω σε λίγες γραμμές ποιά ήταν η στόχευση πίσω από αυτό. Πριν το δημοψήφισμα ΔΕΝ μας έδιναν την ελάφρυνση χρέους και 7 μέρες μετά το δημοψήφισμα εγγράφηκε στο τρίτο μνημόνιο η δέσμευση των δανειστών για ελάφρυνση χρέους. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε καλύτερη συμφωνία και ΔΕΝ κορόιδεψε στο δημοψήφισμα. Το ύψος της ελάφρυνσης ορίστηκε στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018 στα 50 ΔΙΣ. Η Γερμανία ΔΕΝ συμφωνούσε και μέχρι τα ξημερώματα προσπαθούσε να μην πάρει η Ελλάδα τόσο μεγάλη ελάφρυνση. Τελικά την πήραμε και εξαιτίας της σήμερα δανειζόμαστε με τα ομόλογα μας σε ιστορικά χαμηλά.

 • Τι σχέση έχει το κόμμα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ με το ΠΑ Σοσιαλιστικό Κίνημα ; Όπως και την ένωση κεντρώων. Καμία σχέση Ο Γ.Παπανδρέου(Παλαιος) με τον γιο του Ανδρέα . Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχιστής του ΠΑΣΟΚ και τίποτα άλλο, βασικά είναι το ΠΑΣΟΚ το ίδιο με άλλη μορφή.

  • Η Δημοκρατική Παράταξη ξεκινάει με το Κόμμα Φιλελευθέρων επειδή ο Βενιζέλος τα έβαλε με το Παλάτι και τις συντηρητικές δομές της ελληνικής κοινωνίας και προχώρησε σε επαναστατικές μεταρρυθμίσεις που μετέτρεψαν το ελληνικό κράτος σε σύγχρονο αστικό. Για παράδειγμα κατάργησε τα μεγάλα τσιφλίκια και οδήγησε στη μεγάλη αναδιανομή της γης σε μικροιδιοκτήτες.

 • Pingback:

 • Pingback:

 • Υπάρχει και η ψήφος ανοχής που προστέθηκε στις “θετικές” του ψήφους…Αυτών που την τελευταία στιγμή υπέκυψαν σε έναν άτυπο συναισθηματικό εκβιασμό και προσέτρεξαν να σώσουν την “Αριστερά”-και όχι τον Τσίπρα-από μια στρατηγικής σημασίας συντριβή…..Υπάρχουν παντού,σε όλους τους χώρους,άνθρωποι με φιλότιμο….Μή ταυτίζουμε υποχρεωτικά την ηγεσία με έναν ολόκληρο κόσμο….

Comments are closed.