Μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στην Μαλαισία με εμπλοκή και του πρώην πρωθυπουργού

Ο παραγωγός της ταινίας «Ο λύκος της Wall Street» Riza Aziz, ο οποίος είναι ο θετός γιος του πρώην πρωθυπουργού της Μαλαισίας, Νάιμπιμ Ραζάκ, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση της Μαλαισίας.

Ο Ρίζα, ο οποίος διατηρούσε εταιρεία παραγωγής στο Χόλιγουντ, την Red Granite Pictures, εμφανίστηκε στο δικαστήριο της Κουάλα Λουμπούρ την Παρασκευή το πρωί με την κατηγορία ότι υπεξαίρεσε από το κρατικό ταμείο της Μαλαισίας 1MDB 248 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία βρέθηκαν σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Κάθε κατηγορία επισύρει πενταετή ποινή φυλάκισης.

Ο Ρίζα είναι τώρα το τρίτο μέλος της πρώην πρώτης οικογένειας της Μαλαισίας, αντιμετωπίζοντας αρκετές κατηγορίες που σχετίζονται με υπεξαιρεθέντα κεφάλαια του 1ΜDB. Ο Najib, ο οποίος ανατράπηκε από την εξουσία τον Μάιο του 2018, αντιμετωπίζει 42 κατηγορίες διαφθοράς και η πρώτη δίκη του συνεχίζεται. Η σύζυγος του Ναζίμπι και η μητέρα του Ρίζα, Ρόσμα Μανσούρ, κατηγορήθηκαν επίσης για 17 πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το σκάνδαλο 1MDB, που χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη μαλαισιανή ιστορία, αφορούσε δισεκατομμύρια δολάρια που υπεξαίρεσαν από το κρατικό ταμείο και δαπανήθηκαν δόλια σε όλο τον κόσμο. Περίπου 681 εκατ. δολάρια έφτασαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Najib, όπου φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε για να χρηματοδοτήσει τις πλούσιες συνήθειες των Najib και Rosmah. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πιστεύει ότι περισσότερα από 4,5 δισ. δολάρια υπεξαιρέθηκαν συνολικά. Το ζευγάρι αρνείται κάθε αδίκημα.

Πηγή:theguardian.com

  •  
    8
    Shares
  •  
  •  
  • 8
  •