Με σημαντικά μηνύματα ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Την όγδοη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη πραγματοποίησε σήμερα ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο οποίος έκλεισε στις 894,66 μονάδες με άνοδο 0,19%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 3,01%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 97,12 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 3,72 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 56 έκλεισαν ανοδικά, 56 πτωτικά, και 78 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τα αρχικά κέρδη που σημείωνε στην αρχή της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης, δεν κατάφερε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, υποχωρώντας γρήγορα προς χαμηλότερα επίπεδα, έως και το χαμηλό των 887,54 μονάδων. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, οι απώλειες για τον γενικό δείκτη διαγράφηκαν σταδιακά, χωρίς όμως να καταφέρει να βρεθεί στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 896,50 μονάδων που σημείωσε την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Η εξασθένιση της ανόδου από τα μέσα της εβδομάδας, αποτυπώνει την πρόθεση των επενδυτών να τηρήσουν στάση αναμονής στο ελληνικό χρηματιστήριο ενόψει των βουλευτικών εκλογών την προσεχή Κυριακή. Όπως είναι αναμενόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις, οι επόμενες συνεδριάσεις θα χαρακτηριστούν από την αύξηση της μεταβλητότητας, κάτι στο οποίο θα επηρεάσουν και τα σενάρια συγκυβέρνησης στην περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία.

Στο εβδομαδιαίο γράφημα, ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, αυξάνοντας τις πιθανότητες διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις, με τον όγκο να διαμορφώνεται (172,21 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (166,86 εκατ. τεμάχια). Κρίσιμη, από τεχνικής πλευράς, μπορεί να χαρακτηριστεί η εβδομάδα που έρχεται, καθώς ο γενικός δείκτης διέσπασε την σημαντική αντίσταση των 879 μονάδων, με την επόμενη να βρίσκεται στις 957 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και με την στήριξη να βρίσκεται στις 798 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφηκαν για ακόμη μία εβδομάδα στον τραπεζικό δείκτη, ολοκληρώνοντας με εβδομαδιαία κέρδη 3,90%, ο οποίος διατηρήθηκε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με τον όγκο (101,32 εκατ. τεμάχια) να διατηρείται για τρίτη διαδοχική εβδομάδα κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (124,17 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 952 μονάδες, και η στήριξη στις 651 μονάδες.

Διατήρησε σταθερά την ανοδική του τάση στο εβδομαδιαίο γράφημα ο δείκτης FTSEM, αυξάνοντας τις πιθανότητες για διόρθωση στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς παρέμεινε πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, ολοκληρώνοντας με εβδομαδιαία κέρδη 3,16%, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.389 μονάδες, και η στήριξη στις 1.255 μονάδες.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της ΔΕΗ με 35,49%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της ΕΕΕ με 5,75%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Άβακα με 25,0%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή του Νηρέα με 6,83%.

Στα εβδομαδιαία στατιστικά, από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης το 96% αυτών ολοκλήρωσε με σήμα αγοράς, κάτι το οποίο είχε να συμβεί πριν από ένα μήνα ακριβώς, με την μετοχή της ΕΕΕ να είναι η μόνη η οποία έκλεισε με σήμα πώλησης. Οι μετοχές των Alpha Bank, Ελλάκτωρα, ΕΧΑΕ, LAMDA Development, ΜΠΕΛΑ, Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακής, και Φουρλή ολοκλήρωσαν πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, ενώ στο όριο αυτής βρέθηκαν οι μετοχές των ΔΕΗ και Τράπεζας Πειραιώς.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,160% με πτώση 0,60%, και της δεκαετίας στο 2,151% με πτώση 0,28%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    40
    Shares
  •  
  •  
  • 40
  •