Πρωταγωνιστής η μεσαία κεφαλαιοποίηση σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με κέρδη ολοκληρώθηκε και σήμερα η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 892,94 μονάδες με άνοδο 0,18%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 79,75 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 3,33 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 66 έκλεισαν ανοδικά, 43 πτωτικά, και 81 παρέμειναν αμετάβλητες.

Πιέσεις ασκήθηκαν από την έναρξη της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί έως και άνω του 1%, στο χαμηλό των 881,11 μονάδων, με την πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να διαπραγματεύονται με αρνητικό πρόσημο. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης η εικόνα για τις μετοχές του FTSE25 βελτιώθηκε, με τον γενικό δείκτη να διαγράφει τις απώλειες του και να περνά σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας υψηλό στις 893 μονάδες, καταφέρνοντας στο τέλος να κλείσει με θετικό πρόσημο. Αξίζει να σημειωθεί, πως σήμερα είχαμε την αποκοπή μερίσματος και της επιστροφής κεφαλαίου για την μετοχή της ΕΕΕ, 0,57 ευρώ και 2,0 ευρώ αντίστοιχα, με την μετοχή να ολοκληρώνει με σημαντικές απώλειες.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, αποτελεί η επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχώρισαν σε κέρδη αυτές των Άβακα, Ιντραλότ, MIG, Παπουτσάνη, και Πλαστικών Θράκης, ενώ από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι μετοχές των ΔΕΗ, Εθνικής και LAMDA Development. Στις επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να αυξηθεί η μεταβλητότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου ανάλογα με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, θα κινηθούν μετοχές και γενικός δείκτης.

Η Axia προέβη στην αναβάθμιση της σύστασης για την μετοχή της Eurobank σε neutral από restricted, θέτοντας τιμή στόχο τα 1,15 ευρώ. Για την μετοχή της Alpha Bank διατήρησε την σύσταση restricted και την τιμή στόχο των 2,25 ευρώ, και για την μετοχή της Εθνικής διατήρησε την σύσταση buy αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 2,90 ευρώ από 2,59 ευρώ προηγουμένως.

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφηκαν σήμερα για τον γενικό δείκτη στο ημερήσιο γράφημα, ολοκληρώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, παραμένοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 938 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 820 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε με θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (38,91 εκατ. τεμάχια) για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (40,05 εκατ. τεμάχια).

Διατήρησε την ανοδική του πορεία ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος στο ημερήσιο γράφημα ολοκλήρωσε για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 11,56 εκατ. τεμάχια έναντι 6,58 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.415 μονάδες, και η στήριξη στις 1.222 μονάδες, ενώ ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής παρέμεινε με θετική κλίση.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ολοκλήρωσε σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, καθώς έκλεισε πάνω στην αντίσταση των 830 μονάδων, χωρίς όμως να καταφέρει να ολοκληρώσει πάνω από αυτήν παρά το γεγονός ότι την διέσπασε ενδοσυνεδριακά, κλείνοντας στο ημερήσιο γράφημα για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 22,48 εκατ. τεμάχια έναντι 28,74 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 830 μονάδες, και η στήριξη στις 713 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη και σήμερα πραγματοποίησε η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε στα 2,488 ευρώ με άνοδο 6,51%. Ο όγκος (1,52 εκατ. τεμάχια) διαμορφώθηκε για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (1,14 εκατ. τεμάχια), με το σήμα αγοράς να διατηρείται για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, ολοκληρώνοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,9392 ευρώ, και η στήριξη στα 2,0598 ευρώ.

Νέα σημαντικά κέρδη σήμερα για την μετοχή του Άβακα, η οποία έκλεισε στα 0,65 ευρώ με άνοδο 8,51%, παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, με τον όγκο (363.249 τεμάχια) να διαμορφώνεται πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (139.171 τεμάχια), ολοκληρώνοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,7183 ευρώ, και η στήριξη στα 0,61 ευρώ.

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε σήμερα η μετοχή της Ιντραλότ, η οποία έκλεισε στα 0,523 ευρώ με άνοδο 6,95%, με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 1,29 εκατ. τεμάχια έναντι 759.841 τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η μετοχή διατηρήθηκε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, ολοκληρώνοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στα 0,536 ευρώ, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στα 0,4226 ευρώ, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να ολοκληρώνει με θετική κλίση.

Η μετοχή του Παπουτσάνη έκλεισε στα 1,72 ευρώ με άνοδο 6,17%, ολοκληρώνοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,02 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6078 ευρώ.

Η μετοχή των Πλαστικών Θράκης έκλεισε στα 2,23 ευρώ με άνοδο 4,69%, παραμένοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,2862 ευρώ, και η στήριξη στα 2,1163 ευρώ.

Με ήπιες διακυμάνσεις κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς διαμορφώθηκε στα 2,037% με οριακή άνοδο 0,05%, κι αυτή του πενταετούς στο 1,064% με οριακή άνοδο 0,09%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •