Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σήμερα για τον διάδοχο του Γιούνκερ

Νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει συγκαλέσει για σήμερα ο Ντόναλντ Τουσκ, καθώς οι ηγέτες των χωρών – μελών της ΕΕ προσπαθούν να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία πόστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα συμμετάσχει στις σημερινές διαβουλεύσεις «λόγω των ανελαστικών υποχρεώσεων της προεκλογικής εκστρατείας», όπως ανακοίνωσε, και θα τον εκπροσωπήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες πως ήταν το όνομα του Ολλανδού Φρανς Τίμερμανς αυτό που συγκέντρωνε τη μεγαλύτερη υποστήριξη, ακολούθησαν οι πληροφορίες για ένα «συμβιβαστικό πακέτο» που περιλάμβανε τον Τίμερμανς και άλλα ονόματα, ώστε να συγκλίνουν οι προτιμήσεις των περισσότερων πλευρών. Λευκός καπνός πάντως δεν βγήκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διέκοψε τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής και ανακοίνωσε νέο συμβούλιο για σήμερα.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε τη διαδικασία της κατανομής των αξιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «απίστευτα περίπλοκη» και πρόσθεσε πως δεν είναι βέβαιο αν και σήμερα Τρίτη θα ληφθεί κάποια απόφαση. «Είναι απίστευτα περίπλοκο. Έχεις τόσο πολλές πολιτικές παρατάξεις» δήλωσε ο Ρούτε προσθέτοντας πως μερικές από τις παρατάξεις είναι και εσωτερικά διαιρεμένες.

Από την άλλη μεριά, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι τόνισε πως οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης και η Ιταλία ήταν εκείνες που τάχθηκαν κατά του Τίμερμανς. Ο Ρούτε αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για ισχυρή υποψηφιότητα Τίμερμανς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μοραβιέτσκι, η εθνικιστική κυβέρνηση του οποίου συγκρούσθηκε με τον Τίμερμανς τα τελευταία χρόνια, δήλωσε πως οι διαφορές ανάμεσα στους εθνικούς ηγέτες της εξακολουθούν να είναι μεγάλες και πως μια συμφωνία δεν είναι σίγουρη όταν συνεδριάσουν και πάλι σήμερα. Πρόσθεσε πως η επίτευξη συμβιβασμών είναι κάτι σημαντικό και πως η επόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να επιβληθεί σε απρόθυμες χώρες, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη μελλοντική συνοχή της Ένωσης.

Η υπηρεσιακή καγκελάριος της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν δήλωσε από την πλευρά της πως η πρόταση για τον κατανομή των αξιωμάτων, που απέτυχε χθες, δεν ήταν επαρκώς ισορροπημένη. «Η θέση μας ήταν ότι έλειπε η ισορροπία στο πακέτο» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως «τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη». «Όλα είναι ανοικτά» τόνισε προσθέτοντας πως οι συνομιλίες διακόπηκαν επειδή οι ηγέτες ήταν πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουν.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας δήλωσε πως υπήρχε αρκετή υποστήριξη για συμφωνία για το πώς να κατανεμηθούν τα αξιώματα, όμως η απόφαση να διακοπούν οι συνομιλίες μέχρι σήμερα ήταν ορθή επειδή η αντιπολίτευση ήταν επίσης ισχυρή.

Αξιωματούχος της ΕΕ, που ρωτήθηκε χθες ποιο ήταν το προβληματικό σημείο που δεν επέτρεψε τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών, απάντησε «ολόκληρο το πακέτο». Διπλωματική πηγή δήλωσε πως την επίτευξη συμφωνίας εμπόδισαν επιφυλάξεις εκ μέρους της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας και της Ουγγαρίας.

Λίγο νωρίτερα, ευρωπαϊκές πηγές έκαναν λόγο για ισχυρή συναίνεση σχετικά με το πρόσωπο του Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Το συμβιβαστικό πακέτο που έπεσε στο τραπέζι περιλάμβανε, εκτός από τον Φρανς Τίμερμανς στην προεδρία της Κομισιόν, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι ο ορισμός ενός Φιλελεύθερου ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έχει οδηγήσει στην επιλογή ανάμεσα στον Βέλγο Σαρλ Μισέλ και την Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Άλλη πηγή ανέφερε το σενάριο η Βεστάγκερ, σημερινή Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, να οριστεί α’ αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο πλευρό του Φρανς Τίμερμανς.

Όσο για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα μπορούσε να μοιραστεί ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους. Ο Γερμανός spitzenkadidat του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ θα μπορούσε, στο σενάριο αυτό, να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πρώτα δυόμισι χρόνια και να ακολουθήσει ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ για το υπόλοιπο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Όλα αυτά θα τεθούν εκ νέου στις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι καλούνται να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα καταλάβουν τα κορυφαία πόστα της ΕΕ: Την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα επιλεγεί η νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων, για την επόμενη πενταετία, καταγράφηκε μια συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν ενώνει αλλά διαιρεί την Ευρώπη και η οποία τελικά απορρίφθηκε»: αυτό υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

«Καταγράφηκε επίσης -προσθέτει- μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του Φρανς Τίμερμανς, την οποία στηρίζουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:

«Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν οι δυνατότητες απόλυτης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη. Στην αυριανή συνάντηση των ηγετών, δεν θα παραβρεθώ λόγω των ανελαστικών υποχρεώσεων της προεκλογικής εκστρατείας. Θα με εκπροσωπήσει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ».

Πηγή:tribune.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •