ICAP: Αύξηση Πωλήσεων και διεύρυνση της Κερδοφορίας καταγράφεται για το 2018

Αύξηση πωλήσεων και διεύρυνση της κερδοφορίας καταγράφεται για το 2018, βάσει των πρώτων ενδείξεων που βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία ενός δείγματος εταιρειών με διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για το τελευταίο έτος.

Στα αρχεία της ICAP Data bank υπάρχουν καταχωρημένες 1.239 επιχειρήσεις (εξαιρουμένων τραπεζών-ασφαλειών) με διαθέσιμους ισολογισμούς και των δύο τελευταίων χρήσεων, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση των μεγεθών. Από τις εταιρείες αυτές οι 280 είναι βιομηχανικές, οι 300 εμπορικές, οι 547 εταιρείες παροχής υπηρεσιών και οι λοιπές (112 εταιρείες) προέρχονται από τον τουριστικό και κατασκευαστικό κλάδο. Βεβαίως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το δείγμα εταιρειών είναι μικρό και μόνο ως ενδεικτικό μπορεί να εκληφθεί, ενώ θεωρείται πολύ πρόωρη η εξαγωγή συμπερασμάτων για το σύνολο του επιχειρηματικού τομέα.

Α. ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΛΟΥ1.239ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Η συνολική εικόνα που προκύπτει από τους ισολογισμούς και τα οικονομικά αποτελέσματα όλων των επιχειρήσεων του δείγματος είναι σαφώς θετική, παρά τις όποιες διαφορές χαρακτηρίζουν κάθε τομέα δραστηριότητας.

Από τα ενοποιημένα αποτελέσματα χρήσης του συνόλου των εταιρειών αυτών, προκύπτει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 11,2%, με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε €52,3δισ.το 2018. Ωστόσο, η αύξηση του κόστους πωληθέντων με υψηλότερο ρυθμό (14,7%) είχε ως αποτέλεσμα την οριακή μείωση των συνολικών μικτών κερδών (-0,3%) το τελευταίο έτος. Περαιτέρω, εξαιτίας και της σημαντικής αύξησης των “λοιπών λειτουργικών εξόδων”στη διάρκεια του έτους,το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα κατέγραψε σημαντική μείωση,κατά 21,5% το 2018 σε σχέση με το 20171.

Από την άλλη πλευρά όμως,η μεταβολή των μη λειτουργικών αποτελεσμάτων (σημαντική μείωση των μη λειτουργικών εξόδων και παράλληλα αύξηση των μη λειτουργικών εσόδων) είχε θετική επίδραση στη διαμόρφωση του τελικού καθαρού αποτελέσματος των εταιρειών του δείγματος. Τα κέρδη προ φόρου κατέγραψαν αύξηση κατά 7,4% ανερχόμενα σε €2,75 δισ.το 2018. Τέλος, σε επίπεδο κερδών EBITDA υπήρξε επιδείνωση (-16,1%), γεγονός που οφείλεται πρωτίστως στον τομέα των υπηρεσιών και δευτερευόντως στον τομέα της βιομηχανίας.

One thought on “ICAP: Αύξηση Πωλήσεων και διεύρυνση της Κερδοφορίας καταγράφεται για το 2018

  • συγχαρητηρια τιποτα αλλο

Comments are closed.