Σε πολύ χαμηλά ποσοστά η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινήθηκε στην Αλβανία η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις δημοτικές εκλογές.

Πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, η οποία απείχε από την εκλογική διαδικασία, διαμηνύουν ότι η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 15%. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, σημειώθηκαν ορισμένα μικρο-επεισόδια, τα οποία ωστόσο δεν προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα στην όλη διαδικασία. Σ’ αυτό συνέβαλαν και οι διαδοχικές εκκλήσεις των ηγετών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποφευχθούν οι βίαιες διαδηλώσεις και οι έκνομες ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση επέλεξε να απέχει από τις δημοτικές εκλογές, συντασσόμενη στο πλευρό του προέδρου της χώρας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ανέστειλε το διάταγμα για τη διεξαγωγή των εκλογών, επικαλούμενος το τεταμένο πολιτικό κλίμα. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, ωστόσο, διαμήνυσε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά στις 30 Ιουνίου, πράγμα το οποίο και έγινε. Μάλιστα, το κεντροαριστερό κυβερνών κόμμα εκκίνησε τις διαδικασίες για την αποπομπή του Μέτα από το προεδρικό αξίωμα.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, στις κάλπες προσήλθαν περίπου 600.000 από τους συνολικά 3.500.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, φαίνεται ότι δικαιώνει την αντιπολίτευση. Ωστόσο, ο πραγματικός πληθυσμός της Αλβανίας δεν ξεπερνά τους 2,8 εκ. ανθρώπους, που σημαίνει ότι το ποσοστό συμμετοχής δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες στις κάλπες προσήλθαν 771.863 πολίτες, που ανεβάζει το ποσοστό συμμετοχής στο 21,6%. Στελέχη της κυβερνώντος κόμματος, βέβαια, διακηρύσσουν ότι αποτελεί νίκη για την κυβέρνηση μόνο και μόνο το γεγονός ότι στήθηκαν οι κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες, η Αλβανία τελεί υπό πολιτική και πολιτειακή κρίση, με την αντιπολίτευση να ζητάει την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα, την οποία κατηγορεί για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Πηγή:tribune.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •